Третата линия на метрото тръгва най-късно до края на август

За отсечката от „Красно село“ до „Горна баня“ финалният срок за влизане в експлоатация е до края на годината

Третата линия на метрото тръгва най-късно до края на август
8028 ~ 2 мин. четене
Третата линия на метрото ще влезе в експлоатация до края на август, обяви премиерът Бойко Борисов след инспекцията на новите метростанции, която направи заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова, министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на транспорта Росен Желязков и заместник-кмета на Столична община Дончо Барбалов. На инспекцията присъства и директорът на Метрополитен" ЕАД инж. Стоян Братоев.

„Досега говорихме със Сименс. Те трябва да довършат тестовете. Коронавирусът спря за малко работата им, но със сигурност до 31 август ще са готови. Ние настояваме метрото да бъде пуснато до 15 август, но най-крайният вариант е 31 август“, заяви Борисов.

Срокът 31 август за пускане на новата линия на метрото се отнася за отсечката между метростанциите от „Красно село“ до „Хаджи Димитър“. След две седмици предстои да започнат изпитания на мотрисите и по участъка от „Красно село“ до „Горна баня“. Този втори участък ще бъде пуснат в експлоатация до края на годината, допълни министър-председателят.

Както Economic.bg вече писа, тестовете на влаковете продължават, но заради извънредното положение част от екипа на Сименс" бе изтеглен и влаковете бяха тествани само от специалистите от България, което доведе до забавянето.

Първоначалният план за пускане на новия лъч на метрото бе той да стартира до края на октомври 2019 г., но малко по-късно срокът се удължи и бе казано, че първите влакове ще тръгнат през февруари 2020 г. В края на 2019 г. обаче инж. Братоев заяви, че се очаква официално третият метролъч да бъде пуснат през април-май 2020 г. Заради епидемията от коронавирус и този срок бе изменен, първоначално за неопределен период от време, а сега – до края на август.

Подкрепи Economic.bg