Петкова: Над 200 млн. лв. ще бъдат върнати на клиентите заради поевтиняването на газа

Няма основания за поскъпване на топлинната енергия, увери министър Петкова

Петкова: Над 200 млн. лв. ще бъдат върнати на клиентите заради поевтиняването на газа

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

На клиентите на топлофикационните и газоразпределителните дружества ще бъдат върнати 201 млн. лв. вследствие на намаляването на цената на газа, заяви пред Nova министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„В момента, в който „Булгаргаз“ възстанови средствата в брой на своите клиенти – топлофикационните и газоразпределителните дружества, съгласно закона в 30-дневен срок те трябва да направят своите преизчисления и във фактурите на клиентите им много ясно да обозначат както съответния период (така) и съответното намаление. За абонатите, които заплащат сметката си на месечна база, с първата възможна фактура ще бъде направено приспадане на дължимите суми. Ако сумата е по-голяма, то приспадането ще продължи до изчерпване на размера на намалението. А за тези, които плащат на годишна база, ще бъде направено изравняване чрез изравнителна сметка. Там те ще могат да видят сумата, която ще им бъде приспадната от сметките", обясни Петкова.

По въпроса с придобилото шумна негативна реакция предложение за поскъпване на топлоенергията с 22%, тя отново се опита да опровергае информацията за повишаване на цената. 

Хората трябва да са абсолютно наясно и да са спокойни, че увеличение на цената на топлинната енергия няма основания да има и няма да има. Може би колегите от КЕВР не можаха да обяснят добре това, което са направили като изчисления, като методика на база, на която е определена цената на топлинната енергия. Оттам дойде голямото объркване. В резултат на това някой взе абсолютно несъпоставими цифри и направи един извод, че цената на топлинната енергия се увеличава с 22%. Истината е съвсем различна. Вие знаете колко важни преговори проведохме с нашите колеги от "Газпром експорт" и какви добри резултати постигнахме. Такова рекордно намаление на цената на природния газ за българския пазар никога не е имало. Няма как цената на топлинната енергия при тези параметри на природния газ да се увеличи“, заяви още министърът и повтори последното становище на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), според което цената на топлинната енергия ще поевтинее с 14% спрямо цената на топлинната енергия за настоящия регулаторен период.

Петкова обяви, че 26% от клиентите на електроразпределителните дружества са се възползвали от възможността да платят сметките си в удължения срок по време на извънредното положение.

Коментари: 0