Три поуки от президентските избори в Русия

Избирателната активност е исторически ниска

Три поуки от президентските избори в Русия

Снимка: БТА

Нямаше никакво съмнение, че Владимир Путин ще бъде преизбран за президент, но изборите в Русия откроиха три поуки, а именно, че на Кремъл не му е лесно да мобилизира избирателите, че либералната опозиция трудно преодолява разделенията, а комунистите не успяват да се обновят, предаде Франс прес.

Избирателната активност е исторически ниска, отбелязва АФП. Тъй като нямаше никакво съмнение в резултата и реално нямаше кампания на Путин, Кремъл направи всичко възможно да убеди руснаците да отидат да гласуват, както с всевъзможни стимули, така и с натиск над чиновници, работници и студенти, но също и с измами за пълнене на урните.

Въпреки тези усилия резултатът е един от най-слабите в постсъветска Русия и ще бъде още по-слаб, ако се потвърди прогнозата на института ВЦИОМ за 63, 7 на сто избирателна активност - твърде далеч от 70-те процента, които Кремъл си бе поставил за цел според редица медии.

За властта беше важно да не се създаде впечатление, че липсва ентусиазъм сред избирателите да гласуват отново за президент, ценен за твърдостта си на международната сцена, но и след четири години спад в жизнения стандарт.

АФП цитира политолога Александър Баунов от центъра Карнеги в Москва, че може би ниската активност се дължи на не толкова масирани измами, както на предишните избори: "Изглежда преброяването е честно в най-силно наблюдаваните райони", казва той. 

С кандидатурата си Ксения Собчак, бивша телевизионна водеща и през последните години опозиционна журналистка, предизвика изненада в началото на кампанията като алтернатива на главния опозиционер на Кремъл Алексей Навални. Дъщеря на покойния либерален кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак, политически наставник на Путин, тя бе възприета като "проект на Кремъл", замислен да противодейства на призивите на Алексей Навални за бойкот на изборите. Но тя обяви снощи, че смята да продължи политическата си дейност. Занапред тя ще трябва да се опита да преодолее различията с Навални. Според Баунов "това е историята на две различни опозиции: Навални залага на сваляне на режима, а Собчак - за промяна на режима отвътре".

Комунистическата партия породи изненада, като издигна за кандидат Павел Грудинин, милионер и сталинист, който извоюва второ място за комунистите, но постигна по-слаб резултат от кандидата им Генадий Зюганов през 2012 г. Баунов се съмнява в политическото бъдеще на Грудинин, както и в каквото и да било обновление на Комунистическата партия. "Лицата са нови, но политиката им е старата", казва експертът, цитиран от АФП. 
Коментари: 0