Трима каталунски политици сезират ООН за неправомерното си задържане

Трима каталунски политици сезират ООН за неправомерното си задържане

Снимка: БТА

380 ~ 1 мин. четене
Трима членове на сваленото каталунско управление, намиращи се в затвора, решиха да сезират Работната група на ООН за произволните задържания, предаде Франс прес, цитирайки изявление на техни адвокати в Лондон.

"Задържането им в Испания е обида за човешките права и цели да им попречи да изпълняват ролята си, представлявайки каталунския народ", заяви на пресконференция Бен Емерсън, адвокат на бившия каталунски вицепремиер Ориол Жункерас и на председателите на сепаратистките организации "Каталунско национално събрание" и "Омниум културал" - Жорди Санчес и Жорди Куишарт. 

"В случая не се иска от ООН да се произнесе по въпроса за независимостта на Каталуния, а да потвърди, че едно правителство не може да репресира политически противници чрез своеволното им задържане. Испания трябва да освободи тези хора", каза Емерсън.

Те са преследвани от испанското правосъдие заради ролята им в опита за отцепване на Каталуния, завършил с едностранното провъзгласяване на 27 октомври на Каталунска република.

Испанското правителство реагира незабавно, като постави автономната област под свое пряко управление, уволни регионалното правителство и разпусна каталунския парламент, след което свика предсрочни регионални избори в края на декември, спечелени отново от сепаратистите.

Работната група на ООН по произволните задържания е част от Съвета по правата на човека. Тя е съставена от експерти от цял свят, които разследват такива случаи, като резултатите от разследванията им нямат задължителен характер.
Подкрепи Economic.bg