\"Цена от $100 на барел петрол е малко вероятна\"

Мухамед ал-Мади, представител на Саудитска Арабия в ОПЕК

Цитат на деня:

\
228 ~ 2 мин. четене
"Трудно ще е цената на бaрел петрол да се върне на ниво от $100 или $120 на барел", заяви представителят на Саудитска Арабия в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), Мухамед ал-Мади, на пресконференция в Риад в неделя.

Според ал-Мади това ще привлече повече производители на шистов газ и производители с по-високи разходи.

Саудитска Арабия се опитва да защити своя дял на пазара на сурово гориво и изпомпва около 10 млн. барела на ден. Това е близо до рекордното производство на страната за 2013 година.

Цената на суровия петрол намаля с над 50 процента през изминалата година, след като Саудитска Арабия и други страни от Организацията  на страните износителки на петрол, се ангажираха с поддържане на производството.

"Производителите на шистов газ са спечелили най-много от високите цени на петрола", заяви ал-Мади. "Ние нямаме нищо против тях, но не е честно производители с високи разходи да избутват останалите фирми от пазара."

Ролята на ОПЕК на петролния пазар беше подкопана от спада на цените след срещата на организацията на 27 ноември във Виена.

Въпреки че световното търсене на петрол се подобрява, то не е достатъчно, за да тласне производствения капацитет на нацията над сегашното ниво от 12.5 мнл. барела на ден, каза петролният министър на страната Али ал-Наими.

Crude спадна около 30 процента след като ОПЕК сигнализира, че ще остави производители шистов газ и други доставчици да поемат отговорността за пренасищане на пазара. ОПЕК помпа около 40 процента от световния петрол, а Саудитска Арабия е най-големия им продуцент.

Ал Мади заяви, че контрол на цените от страна на ОПЕК не е в интерес на пазара. По неговите думи организацията се стремяла на постигне баланс на пазара. "Цената трябва да бъде определена от пазара, а пазарът е обект на търсене и предлагане", допълни ал-Мади.

Светът се нуждае от $40 трилиона инвестиции през следващите две десетилетия, за да отговори на нарастващото търсене, каза Ал Мади.

Според него, търсенето ще нарастне до 1 млн. барела на ден всяка година за следващите 15 години докато не достигне около 111 милиона барела на ден, каза Насър ал-Досари, национален представител на Саудитска Арабия в ОПЕК.

"Ако производителите не продължават да инвестират сега, ще имаме проблеми след 20 години", допълни ал-Мади.
Коментари: 0