Цената на петрола с най-ниско равнище от март 2009

Забавянето на промишления и икономическия растеж в Китай продължава да тежи върху перспективите за търсенето

Цената на петрола с най-ниско равнище от март 2009
200 ~ 1 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

Цената на американския лек суров петрол падна тази сутрин до най-ниското си равнище от март 2009 година. Те достигнаха 41,46 долара за барел, преди да се покачат до 42,13 долара маркирайки спад от 0,24 на сто за деня. За седмица американските фючърси загубиха 3,33 на сто от стойността си, маркирайки седма поредна седмица на загуби.

Цената на суровината намери лека подкрепа от американски данни, които доказаха, че през юли цените на производител в САЩ се повишават за трети пореден месец, което предполага, че натискът върху производствената инфлация от ниските цени на петрола отслабва.

През юли индустриалното производство в САЩ записа най-бързия си растеж от осем месеца насам, след като производството на автомобили отбелязва рязък скок. Това е силен положителен сигнал за икономическия растеж през третото тримесечие. Това, от друга страна, засилва очакванията, че през септември Федералният резерв може да повиши основните лихви.

Новините за рекордния износ на петрол от Ирак и покачващото се производство от Саудитска Арабия също допринесоха за спада на цените на „черното злато“.

Цените на петрола бяха засегнати от опасенията, че китайското търсене на петрол ще спадне, след като страната обезцени валутата си в изненадващ ход във вторник, като по-слабият юан ще направи вноса по-скъп.

В момента, глобалното производството на петрол изпреварва търсенето след бума на шистовия добив в САЩ и след решението на Организацията на страните износителки на петрол през миналата година да не се намали продукцията.

Подкрепи Economic.bg