Цената на златото на 2-месечен връх

Продължилото напрежение между САЩ и Северна Корея и днес се отрази негативно на фондовите пазари

Цената на златото на 2-месечен връх

Продължилото напрежение между САЩ и Северна Корея и днес се отрази негативно на фондовите пазари. Щатските и европейските акции затвориха на минус, посочва дневният бюлетин на "Елана Трейдинг". 

Dow Jones падна с 204.69 пункта и затвори на 2844.01, начело с Goldman Sachs като най-губеща компания от списъка на индекса.  S&P 500 се понижи с 1.45 на сто до 2438.21 пункта. Секторите на информационните технологии и финансите записаха най-голяма загуба. За широкият индекс това е най-големият спад от месец май, където на същия ден S&P 500 изтри 1.8% от стойността си. Съставният индекс Nasdaq изостана с 2.13% до 6216.87, след като акциите на Apple, Alphabet, Amazon и Netflix поевтиняха. Индексът на страха CBOE Volatility Index (VIX) достигна до 15.98, което е ръст с повече от 40%. и най високата стойност от май насам. 

Геополитическото напрежение обхвана и търговията на континента Европа. Индексът DAX върна 1.15% от стойността си до 12144.30 пункта, докато FTSE 100 се понижи до 7389.94 пункта. 

На фона на падащите пазари, компанията Coca-Cola Hellenic записа поскъпване с повече от 9%, след като оповести, че се движи в график със заложените прогнози за приходи и растеж до края на годината. 

Цената на златото продължи да се покачва, като достигна най-високата си точка от два месеца насам. Спот цената на XAU/USD премина 1286 долара за барел, след като пазарните участници предпочетоха да инвестират в актив убежище, какъвто е златото. Продължителното свръх предлагане на петрол натежа върху цената на суровината и щатският суров петрол поевтиня с 2.5% до цена от 48.47 долара за барел, а сортът Брент се търгуваше за $51.86.

Икономически данни – САЩ

Търговската седмица ще завършва с данни за инфлацията в САЩ за месец юли, които ще бъдат публикувани в 15:30 ч. Анализаторите предвиждат индексът на потребителски цени (CPI) да се забави с 0.2 на сто, докато основният индекс на потребителски цени (Core CPI) да се повиши с 0.2%. На годишна база Core CPI е предвиден да достигне до 1.7%, като основните цели на Централната банка е да достигне до 2%.

USD/CAD затвори на зелена територия като валутната двойка е близко до 23.60% корекция от началото на низходящото движене, което започна в началото на месец май. Въпреки, че нивото е силна съпротива очакваме да има пробив над него, който ще видим дали ще бъде подкрепен от пазара при следващия цикъл на покачване на индикатора Стохастик. Пробив над 23.60 от нивата на Фибоначи ще освободи пътя на валутната двойка към психологическото ниво 1.30.

Природният газ срещна подкрепа на 2.75, откъдето виждаме опит за обръщане на низходящия тренд, след като цената отскочи от низходящата тренд линия. Задържане на пробива над 50 дневната средна ще подкрепи покачването, което очакваме да достигне до 3.50. Индикаторът Стохастик започва ново покачване към зоната на прекупен пазар, което дава възможност за развитие на поскъпването. 

Индустриалният индекс на САЩ се отдръпна от рекордните стойности и образува дивергенция на 4 часова графика, което показва слабост на пазара и може да очакваме образуване на корекция. За тази цел трябва да има пробив под 50 периодната средна, което ще потвърди ще възходящото движение се е изчерпало на този етап и се готви за корекция. Все още нивото 21000 остава важна подкрепа над която индексът бързо може да възстанови възходящото движение.

Коментари: 0