Центърът за подготовка на Председателството става министерство

Общият брой на чиновниците ще бъде 70, те ще работят в НДК

Центърът за подготовка на Председателството става министерство
1164 ~ 2 мин. четене
Автор: Венцислав Генков

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова обяви предстоящото създаване на ресорното й ведомство. Досега съществуващият Национален център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС се трансформира в министерство. Устройственият му правилник ще бъде гласуван на последното за този месец заседание на Министерски съвет, обяви Павлова по време на неформална среща с журналисти.

Тя заяви, че в момента в центъра работят 50 души и те ще бъдат в основата на новосъздаденото министерство, а общият брой ще бъде 70 щатни бройки „В допълнителните до 70 души се включва политически кабинет, който ще бъде съставен от 6 позиции, а останалите 14 са задължителната за всяко едно министерство обща администрация, включително деловодство, секретно деловодство, финансова дирекция и правна дирекция”, уточни министърът. Страната ни ще има двама говорители, един в България и един в Брюксел, които ще бъдат назначени от 1 януари.

"Министерството ще се помещава в НДК, където в момента работи и досегашният център", уточни Павлова и допълни, че ремонтът на сградата е в напреднала фаза, въпреки забавяне на част от дейностите. Една от причините за забавянето е високите изисквания за сигурност, както и обновяването на пресцентъра на НДК. Краят на ремонтите трябва да бъде през месец октомври, а през ноември ще се извършват корекции.

Четири месеца преди началото на председателството журналистите ще преминат обучение, за да се запознаят с „термините и спецификите“. За работа им ще бъде изграден пресцентър в НДК със 130 работни места, както и втори с 240 места за големи събития, когато се очакват и международни журналисти. Най-малко пет от най-големите събития на високо ниво ще се предават онлайн. Официална медия на председателството ще бъде БНТ.

Основните заседания ще се провеждат в Брюксел и затова там ще работят 200 човека в Постоянното ни представителство в столицата на Белгия. Те ще са на щат към други ведомства и ще отговорят за 1500 заседания. У нас с подготовката и организацията на работа ще бъдат ангажирани 1000 души. Най-тежки в програмата, по думите на Павлова, ще бъдат месеците февруари, април и юни. "Черновата на програмата вече е готова и изпратена за съгласуване", обяви Павлова.

Трите основни теми на България по време на председателството ще бъдат Западните Балкани като част от темата за безопасност, миграция и сигурност, както и бъдещето на кохезионната политика след 2020 г. Допълнителна тема ще бъде културата в контекста на 2018 г. като европейска година на културното наследство. В мероприятията ще бъдат включени основно млади таланти от училищата и университетите за култура и изкуство. Официалното откриване на Европредседателството ще бъде в Народния театър „Иван Вазов“. През първата половина на 2018 г. в цялата страна ще има съпътстваща културна програма, която ще бъде съгласувана с Национално сдружение на общините

Подкрепи Economic.bg