10 книги, препоръчани от най-големите предприемачи

Някои от тях са почитатели на класиката, други на шпионските новели, трети на историческата тематика

10 книги, препоръчани от най-големите предприемачи
9664 ~ 3 мин. четене

Четенето е най-добрият начин да се образовате, да развиете креативността си и да научите неща, които ще са ви полезни за цял живот както в личния, така и в професионалния живот.

Едва ли е чудно, че най-големите бизнес лидери са запалени читатели.

Щом изпълнителните директори и основателите на милионни компании имат време между ръководенето на проекти и управлението на екипа си да четат непрекъснато, значи никой от нас няма извинение да не го прави.

Някои от  тях са почитатели на класиката, други на шпионските новели, трети на историческата тематика, пише „Бизнесинсайдър”.

Вижте какви книги препоръчват да четем имена като Бил Гейтс, Джеф Безос, Илон Мъск.

1. Джеф Безос – „Остатъкът от деня” от Казуо Ишигуро

Основателят на Amazon често признава, че предпочита фантастичната литература. Но препоръчва горещо историческата драма на Ишигуро, който е сред любимите му книги. Романът е добре познат, превърнат е дори в успешна филмова лента с участието на Антъни Хопкинс и Ема Томпсън. Разказва за спомените на иконома Стивънс, отдаден изцяло на дълга си, който след вярна служба в голямо английско имение за пръв път се осмелява да тръгне на кратко пътешествие с кола, превърнало се в равносметка на миналото.

2. Бил Гейтс – „Спасителят в ръжта” от Джеръм Селинджър

Основателят на „Майкрософт” е почитател на романа на Селинджър още от тийнейджърска възраст. Прочел я, когато бил на 13 г. и оттогава я смята за любимата си книга.

3. Стив Джобс – „Дилемата на иноватора” от Клейтън Кристенсен

Тази книга оказва голямо въздействие на Джобс. Счита се за една от най-провокативните и важни книги писани някога. Основана е на истинската радикална идея, че големите компании могат да сгрешат именно, защото правят всичко правилно.

4. Тим Кук – „Състезание с времето” от Джордж Сталк-младши и Томас Аут

Твърди се, че Кук дава копия от книгата на своите служители в Apple. Тя може да е много полезна за всеки относно навиците за ефективност в работата и напредък в кариерата.

5. Марк Зукърбърг – „Портфейлът на бедните: Как най-бедните живеят с 2 долара на ден”

Изпълнителният директор на Facebook е избрал 23 книги за тази година, които да прочете, и една от тях е тази - "Portfolios of the Poor: How the World's Poor Live on $2 a Day" с автори Daryl Collins, Jonathan Morduch, Stuart Rutherford, and Orlanda Ruthven.

6. Илон Мъск – „Бенджамин Франклин: Американски живот” от Уолтър Айзъксън

Основателят на SpaceX и Tesla явно обича биографична литература. Тази разказва за живота на един от основателите на Америка като писател, изобретател, учен и дипломат.

7. Индра Нуи – „Пътят към характера” от Дейвид Брукс

Изпълнителният директор на PepsiCo нарича тази книга една от най-влиятелните, които е чела през последната година. „Тя предизвика прекрасна дискусия с двете ми дъщери относно това защо изграждането на характер е също толкова важно, колкото изграждането на кариера”, казва тя пред сп.”Форчън”.

8. Джеймс Горман – „Калайджия, шивач, войник, шпионин” – Джон льо Каре

Главният изпълнителен директор на банка  Morgan Stanley има афинитет към шпионските истории.

9. Мелани Уилан – „Предимството на щастието” от Шон Ачор

Позитивната нагласа е много важна в корпоративна култура и бизнеса. Изпълнителният директор на SoulCycle Мелани Уилър е толкова впечатлена и развълнувана от тази книга, че веднъж признава, че тя е основен ресурс за работата на компанията й.

10. Ричард Брансън – „Знам защо птицата в клетка пее” на Мая Анджелоу

На уебсайта на компанията си сър Брансън има дълъг списък с книги, които е препоръчвал за четене. Една от тях е и книгата на американската авторка и виден борец за граждански права  началото на века. В нея американката, подложена на домашно насилие от приятеля на майка си, разказва за живота си като тийнейджър, а произведението сега се изучава в много американски училища. Книгата е една от любимите и на бившия американски президент Бил Клинтън.

Подкрепи Economic.bg