Туризмът е златото на Златибор

Именитият курорт в Западна Сърбия целогодишно предлага интересни възможности за отдих и забавления, но и за лечение

Туризмът е златото на Златибор
3737 ~ 3 мин. четене
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Ако търсите нови туристически дестинации зад граница, не е нужно да пътувате много далеч от България. Курортът Златибор, разположен в западната част на съседна Сърбия, на границата с Босна и Херцеговина, е чудесна възможност за отдих и възстановяване, а също за културен и кулинарен туризъм. Ще ви посрещнат и настанят, ще ви гостят с местни специалитети и ако не шофирате, може да опитате прочутата сръбска сливова, направена с мерак. Очакват ви много атракции, активности и забавления. Дълъг е списъкът с предложения, които може да предопределят вашето решение да заминете, за да проверите лично кое му е златното на Златибор.

Има различни версии за произхода на името на планината, дала име и на този все по-известен курорт. Едната почива на пряката аналогия на белия бор, чиито иглички, огрени от слънцето, стават златисти. Другата се основава на факта, че се е произвеждала много борова смола и голяма част от населението се е препитавала с това. Дърбодобивът и мебелната индустрия също процъфтявали, поради което хората смятали, че боровете ги даряват със „злато”.

Туризмът се развива тук неслучайно. През 1893 г. Златиборската планина е посетена от сръбския крал Александър Обренович. Той харесал това място, провъзгласил го за въздушна баня и дал тласък на един нов за местните хора поминък. Сега се честват 125 години от това паметно събитие, станало стимул за развитието на туризма в региона.

Златибор е целогодишна дестинация, която предлага удобства за всеки сезон, в това число и за зимен, и за летен туризъм. Легловата база в момента е за около 25 хил. души. Много природни красоти, разположени на около 1000 кв. м. площ и средна надморски височина над 1000 м, са добра основа за възход на туризма. Розата на ветровете, която тук се създава, по естествен начин се „грижи” за чистотата на въздуха, а добрият климат е само предпоставка за медицинския туризъм. Хора със заболявания на щитовидната жлеза може да потърсят решение на проблема в специализираната болница на територията на Златибор. Диетологичната програма, която от години се разработва и усъвършенства, привлича хора, готови да намалят своето тегло под лекарски контрол.

Редица спортни съоръжения на територията на Златибор също са предпоставка да идват туристи и професионалисти в спорта. Тренировъчните лагери на футболни, баскетболни и хандбални отбори се провеждат тук, тъй като има създадени подходящи условия и за това. Ски пистите на около 1400 м надморска височина са притегателно място за скиорите. Добрата новина е, че към ски пистите, които са на около 10км от курорта Златибор в планината Торник, се изгражда въжена линия с гондоли за 10 души и плановете са да бъде завършена до края на годината. Миниголф, велосипедни и екопътеки, офроуд и АТВ са като магнит за друга категория туристи. Множество прояви през цялата година на цялата територия на Златибор имат своята сила да събират хората по тези места. Именитата пършутиада, посветена на месния деликатес златиборска пършута, е друга атракциа за туристите, но и за тукашното население. Рокфестивалът се радва на голяма популярност, но и прегледът на духовите музики също води музиканти от цял свят и почитатели на това изкуство. Преди по-малко от година в Златибор отвори врати най-големият тематичен атракцион на Балканите „Дино приключенски парк”, който бързо се превърна в рай за децата и техните родители.

В община Чаетина живеят около 15 хил. души, а в Златибор като туристически център са около 2 хил. човека. Голяма част от тях работят в сфери, свързани с туризма. В модерните хотели и туристическите комплекси се предлагат какви ли не съвременни удобства. Курортът е във видимо развитие и в момента е в период на експанзивно изграждане и популяризиране. Предлагат се както лукс, така и чудесни условия за всеки джоб. Хотели в различни ценови категории, почивни станции и къщи за гости, които осигуряват близост до природата, но и до бита и кухнята на местното население. Конгресният и семинарният туризъм също са в подем.

Сред най-новите инвестиции е селището „Елена Анжуйска”, състоящо се от  сгради с по няколко апартамента, чийто общ брой е стотина. След построяването им те бързо са продадени, като по-малко от 10% чакат купувачи. Агенция „Амбасадор” се ангажира с поддръжката и отдаването под наем, ако собствениците на апартаментите се договарят с нея за тази услуга.

Да дойдете в Златибор има още много други причини. Безспорно най-популярната атракция е Дървения град, създаден от Емир Кустурица и неговия екип. За да видят с очите си това чудо, тук пристигат хора от цял свят. Мнозина предприемат и вълнуващо жп приключение с теснолинейката в планината по Шарганската осмица, възстановена пак заради филм на Кустурица, като началната спирка е точно в подножието на това етноселище.

Златибор наистина с в крак с развитието на съвременния туризъм. Доказателство за това е и наскоро обособеното специално място за къмпингуване, в което вече отсядат любители на този вид отдих, които пристигат и от по-отдалечени точки на Европа.

Туристическият бизнес тук има привилегията да се ползва с подкрепата на Туристическата организация на Златибор, която му оказва пълно съдействие, на каквото се радват и туристите, обърнат ли се към нея.

Коментари: 0