Турска фирма иска да изгради завод за царевица в България

Компанията ще разкрие 200 нови работни места

Турска фирма иска да изгради завод за царевица в България

Турска компания иска да изгради предприятие за преработка на царевица в Североизточна България. Компанията ще открие 200 нови работни места, а инвестицията в завода ще бъде около 35 млн. евро, предаде Kmeta.bg.

За инвестиционното намерение стана ясно по време на среща между областния управител на Разград Гюнай Хюсмен, заместник-областния управител Евгени Драганов и главния секретар в Областна администрация Михаил Тодоров с бизнес делегация от фирма „Тарким“.

Продукцията ще е модифицирано нишесте и фуражи. Суровината, от която предприятието се нуждае, е 100 000 тона царевица годишно. Ще е необходимо и използване на 3000 кубика вода дневно.

Гюнай Хюсмен изрази своята подкрепата за потенциална инвестиция в Лудогорието, като изтъкна предимствата на региона пред съседните области. По думите му Разградска област е девствен за инвеститори регион, има работна ръка, налични са и специалисти от Филиала на Русенския университет и гимназиите в областта, недалеч има пристанище, пътната инфраструктура е добра, а където все още не е – се модернизира. 

Областният управител предложи на инвеститорите да разгледат и потенциални имоти – бившия КОС в Разград, който е държавна собственост, както и общински терени в Исперих. Главният секретар Михаил Тодоров придружи делегацията при огледа на първия имот.

Въз основа на срещите си в региона членовете на бизнес делегацията ще изготвят доклад за акционерите на „Тарким“, които ще решат дали и къде да инвестират в България.

Коментари: 0