Турската лира падна от 4-месечния връх

Спадът е изненадващ на фона на положителна новина от вчера

Турската лира падна от 4-месечния връх
10513 ~ 1 мин. четене

Турската лира падна от 4-месечния връх, който достигна в понеделник спрямо долара и еврото и който задържа във вторник. Още в края на вчерашния ден обаче валутата на югоизточната ни съседка започна да се обезценява, а днес тенденцията продължава.

Към 11:35 ч. българско време лирата е поевтиняла с около 0.20% спрямо долара и с около 0.10% спрямо еврото. Въпреки че понижението от старта на търговията днес е малко, сривът на турската валута започна още снощи, когато към 17:45 ч. българско време той беше с 0.63% спрямо долара.


Рязкото поскъпване на лирата в понеделник се дължеше на срива в цените на петрола от миналия петък. Още в понеделник обаче нефтът започна да възстановява загубените си позиции. Това накара Пьотр Матис, стратег в Rabobank за развиващите се пазари, да предупреди, че за да бъде устойчив ръстът на лирата, от ключово значение е турската администрация да постигне напредък в реформите, целящи постигане на устойчив и балансиран растеж на турската икономика.

Поевтиняването на лирата е изненадващо на фона на новината от вчера, че рейтинговата агенция JCR е премахнала Турция от кредитния си мониторинг, позовавайки се на възстановяването на турската лира и на охлаждането на напрежението между Анкара и Вашингтон. Агенцията подчерта, че подобрението в баланса по текущата сметка на страната е основната причина за вдигането на мониторинга.

Подкрепи Economic.bg