Турция отчете $1.4 млрд. бюджетен излишък

Новината не успя да компенсира лошите данни за индустриалното производство в страната и лирата поевтиня

Турция отчете $1.4 млрд. бюджетен излишък
Турция за ноември е имала бюджетен излишък в размер на 7.57 млрд. турски лири ($1.4 млрд.), обяви турското финансово министерство. На фона на добрата новина обаче турската лира продължи да поевтинява спрямо долара и еврото.

Приходите към бюджета са били общо 81.9 млрд. лири ($15.3 млрд.), което е ръст от 25.6% в сравнение с ноември 2017 г. Същевременно бюджетните разходи за отбелязали годишен ръст от 31.1% и са достигнали 74.3 млрд. лири ($13.9 млрд.).

За периода януари-ноември тази година турският бюджет обаче е на дефицит от 54.5 млрд. турски лири (11.2 млрд. долара). Бюджетните приходи са били 690.8 млрд. лири ($142.1 млрд.), което 20.2% годишен ръст, а разходите са били 745.4 млрд. лири ($153.3 млрд.; 24% ръст).

На фона на тези данни турската лира поевтинява. Към 16:30 ч. българско време курсът ѝ спрямо този на долара се беше понижил с 0.35%, а спрямо този на еврото – с 0.64%. Така валутата на югоизточната ни съседка продължава възобновилата се в четвъртък тенденция на спад.

Агенция Reuters обяснява, че причината да продължава и днес движението надолу на лирата е фактът, че индустриалното производство на Турция се е понижило с повече от очакваното през октомври. Анализаторите тълкуват това като поредно доказателство за икономически срив в страната след валутната криза, която я сполетя по-рано през годината.

„Пазарите очакваха отрицателен процент на годишна база, а той се оказа дори по-лош”, коментира Пол Фадж, старши стратег за развиващите се пазари в лондонския клон на канадската финансова институция TD Securities.
Коментари: 0