Турската лира поевтинява заради възможна военна операция в Сирия

На пръв поглед САЩ дават зелена светлина на Анкара, но оставят много въпросителни

Турската лира поевтинява заради възможна военна операция в Сирия
Турската лира поевтинява спрямо долара и еврото, след като Белият дом обяви, че Анкара скоро ще напредне с осъществяването на военната си операция в Северна Сирия и че американските въоръжени сили няма да я подкрепят и няма да се месят в сблъсъка, пише Reuters.

Към 14:45 ч. българско време поевтиняването на турската валута спрямо американската бе с 0.80%, като също толкова бе понижението ѝ спрямо еврото. Така един долар се обменяше за 5.74 турски лири, а едно евро – за 6.30 лири.

Инвеститорите следят отблизо напрегнатите отношения между Турция и САЩ през последните месеци. Двете страни, които са съюзници в НАТО, са в спор по редица теми, включително външнополитически различия по отношение на Сирия, както и решението на Анкара да купи руски противоракетни установки С-400.

Турция многократно е заплашвала да нахлуе в Сирия срещу подкрепяните от САЩ кюрдски формирования YPG, намиращи се Североизточна Сирия. Анкара обвинява Вашингтон, че пречи на международните усилия за създаване на „зона за сигурност“ около турската граница.

След телефонен разговор между турския президент Реджеп Ердоган и американския му колега Доналд Тръмп Белият дом обяви, че американските сили не биха подкрепили атаката на Турция и биха напуснали района.

„Макар изявлението на САЩ да дава зелена светлина на военната операция в Сирия, която Турция споменава отдавна, то оставя много въпроси относно как ще се развие процесът“, коментира търговец от форекс пазарите, пожелал анонимност.
Коментари: 0