Турската лира се срина до рекордно ниско дъно

От началото на годината лирата поевтиня с приблизително 20% спрямо долара заради понижението на лихвения процент

Турската лира се срина до рекордно ниско дъно

Снимка: Pixabay

11566 ~ 2 мин. четене

Турската лира се срина до безпрецедентно ниско ниво спрямо долара, противопоставяйки се на усилията на държавните банки за подкрепа чрез продажба на чужда валута, предава Bloomberg. Според двама души, запознати с въпроса, държавните банки са продали тази седмица най-малко 1.5 млрд. долара в чужда валута. Интервенцията е част от съгласуваните усилия на правителството да забави срива на лирата, продиктуван от понижаването на лихвения процент и високата инфлация.

Лирата отслабна с 0.6% до 7.2375 за долар до ново историческо дъно, по-дълбоко от това по време на валутната криза в страната през 2018 г. Към 11:30 ч. българско време в четвъртък сривът ѝ бе ограничен до 0.42%, а 1 долар се обменяше за 7.2285 лири.

От началото на годината лирата поевтиня с приблизително 20% спрямо долара. Cлeд знaчитeлни paзпpoдaжби пpeз лятoтo нa 2018 г. тypcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa ycпя дa cтaбилизиpa нaциoнaлнaтa вaлyтa, ĸaтo yвeличи pязĸo ocнoвнaтa лиxвa. Ho пoд нaтиcĸ oт пpeзидeнтa Peджeп Taйп Epдoгaн, cпopeд ĸoгoтo пpиopитeтът бe yвeличaвaнe нa ĸpeдитиpaнeтo в тъpceнe нa cилeн иĸoнoмичecĸи pacтeж, бaнĸaтa нaмaли лиxвaтa oт 24% дo 8.75% пpeз пocлeднитe 10 мeceцa.

Според последните официални данни нетните резерви на централната банка, които изключват задължителните резерви на кредиторите, намаляват с над 15 млрд. долара от началото на годината до малко над 25 млрд. долара. Когато парите, взети назаем от местните кредитори чрез суапове, се отнемат, те падат под нулата, според изчисленията на Bloomberg.

В призива на инвеститорите в сряда министърът на финансите Берат Албайрак омаловажи безпокойството, като казаха, че резервите на централната банка са „достатъчни“ и изключи възможността за вземане на заеми от Международния валутен фонд, по информация на Bloomberg.

Вместо това Албайрак подчерта важността на постигането на споразумения за суап линия с група от 20 държави, по информация на анонимни източници, участвали в срещата с финансовия министър.

Държавните банки в Турция не коментират дейността си на валутния пазар. Миналата седмица управителят на централната банка Мурат Уйсал заяви, че Турция няма политика за защита на конкретно ниво на валута и че поддържа режим с плаваща лихва.

Коментари: 0