Турската централна банка повиши прогнозите си за инфлацията

През 2018 г. очакваната инфлация е 23,5% спрямо предишната прогноза от 13,4%

Турската централна банка повиши прогнозите си за инфлацията
Турската централна банка рязко повиши днес прогнозите си за инфлацията през тази и следващата година, съобщава Ройтерс. Според новите прогнози банката очаква инфлация от 23,5% през 2018 г. спрямо 13,4%, каквато беше предишната й прогноза. За 2019 г. централната банка на Турция повиши прогнозата си за инфлацията до 15.2% спрямо 9.3%, а през 2020 г. на 9.5% от 6.7%, заяви днес управителят й Мурат Четинкая.

Той обясни увеличението на прогнозите за инфлацията със силния спад в стойността на лирата, но увери, че с придържането към строга парична политика се очаква инфлацията постепенно да се върне към целевите стойности. Турската валута днес се продаваше на ниво 5,5070 лири за долар.

Агенцията напомня, че турската лира поевтиня с близо една трета спрямо долара тази година, което доведе до увеличаване на цените на храните и горивата и задълбочаване на безпокойствата на инвеститорите за възможен срив на реалната икономика и банковия сектор.

Нивото на инфлацията на годишна база в Турция достигна близо 25% през септември, а инфлацията при хранителните стоки беше 28%, отбелязва ДПА, цитирайки данни на статистическата служба Тюркстат.
Коментари: 0