Турският премиер Давутоглу подава оставка?

Битката за влияние между премиера и президента на Турция е все по-очевидна

Турският премиер Давутоглу подава оставка?
Автор: Илия Лазаров

Министър-председателят на Турция Ахмет Давутоглу обмисля да подаде оставка, съобщава германският „Фокус”, като се позовава на информации на турските вестници „Хюриет” и „Джумхюриет”.

Като причина за евентуалното напускане на премиерския пост се посочват несъгласията и борбата за власт с държавния глава Реджеп Тайип Ердоган.

Според турските медии Ердоган възнамерява да замени Давутоглу с транспортния министър Бинали Йълдъръм или енергийния министър Берат Албайрак.

Преди 2 години Давутоглу зае поста на премиер и на председател на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), лидер на която бе Ердоган. Самият Ердоган бе избран за президент, но запази влиянието си в правителството.

Миналата седмица против волята на Давутоглу ръководството на неговата партия реши да ограничи правомощията на председателя. Това бе оценено като поражение за премиера.

При всеки удобен случай близки до Ердоган коментатори критикуват Давутоглу и то все по-остро. Обвиненията са разнообразни – от опити за отслабване на позицията на президента в собствената му партия до уронване престижа на правителството.

В отговор на критиките премиерът излезе с обръщение към собствената си парламентарна група, подчертавайки, че ПСР е много по-важна от индивидуалностите в нея, визирайки и самия себе си.

„Мога да напусна всяко работно място, но няма да разбия сърцата на моите приятели, с които споделяме една обща кауза”, заяви Давутоглу на заседание на партията, коментирайки слуховете за оставка. 

„Ще се оттегля, ако е необходимо. Напуснах такива работни места, каквито хората ще кажат, че простосмъртен не може да остави. Но никога няма да разбия сърцата на моите приятели в това движение”, подчерта премиерът.

Според турските медии всичко това може да доведе до дестабилизация на управляващата партия и да има неочаквани последствия.

Днес предстои среща между Ердоган и Давутоглу. 

Коментари: 0