Турция прави най-големия вятърен парк в света през 2023 г.

Очакванията са цената на съоръжението да надхвърли 2 млрд. долара

Турция прави най-големия вятърен парк в света през 2023 г.

Снимка: Pixabay

Турското Министерството на енергетиката и природните ресурси започна да приема заявления за изграждането на изграждането на най-големия вятърен парк в света и първият по рода си в страната.

Заявления ще се приемат до 23 октомври 2018 г., а плановете са паркът да започне да произвежда електроенергия през 2023 г. След разглеждане на документацията фирмите ще се състезават чрез търг.

Очакванията са цената на съоръжението да надхвърли 2 млрд. долара. Вятърният парк трябва да започне работа с 840 MW мощност и на втори етап тя да достигне 1200 MW. Инвеститорът трябва да къде да е разположена инсталация в турските континентални води като вариантите са три-  в Сарос, Северозападна Турция, в западната част на Мармара или в Източна Тракия.

Страната планира да увеличи капацитета си на вятърна и слънчева енергия с 10 000 MW през следващото десетилетие. Новият турски проект за вятърна енергия определено ще помогне на страната да постигне целите си за възобновяема енергия.

Министерството на енергетиката и природните ресурси заяви, че към края на миналата година страната е имала общо 207 инсталации за вятърни турбини, което е довело до обща инсталирана мощност от 6 516 MW. П

Коментари: 0