Инфлацията в Турция отново може да надхвърли 20%

Това се очаква да бъде компенсирано от скок в посещенията на британски туристи

Инфлацията в Турция отново може да надхвърли 20%

Снимка: БТА

4793 ~ 2 мин. четене
Опасността инфлацията в Турция отново да се повиши и отново да надхвърли 20% продължава да съществува. Досега тя е била под това ниво благодарение на поевтиняването на стоките от първа необходимост и на спада на цените в енергетиката, но волатилността на турската лира и движението на цените на вносните продукти в страната все още крият опасност. Това каза гуверньорът на турската централна банка Мурат Цетинкая по време на пресконференцията на финансовата институция по повод тримесечната инфлация в югоизточната ни съседка, пише Reuters.

Според гуверньора все още има възможност за затягане на валутната политика въпреки промяната на политическата позиция на Анкара от миналата седмица, която стресна инвеститорите. Тогава Комисията по валутна политика направи изявление, което отмени ангажимента за допълнително затягане на паричната политика, ако се налага. Цетинкая обаче обясни, че тази промяна в становището не е „краткосрочна политическа посока“ и е внимателно обмислена.

Централната банка на Турция оставя без промяна прогнозите си за инфлацията през тази и следващата години – съответно 14.6% и 8.2%. След изказването на гуверньора, че все още има възможност за затягане на турската парична политика, лирата ограничи поевтиняването си спрямо долара и към 12 ч. българско време то беше 0.35%.Поддържаната висока инфлация в Турция се очаква да бъде компенсирана от голям ръст на британски туристи това лято. Според доклад на туристическата агенция Thomas Cook югоизточната ни съседка е една от топ дестинациите за британските граждани през това лято. Причината е, че те са обърнали гръб на страните членки на ЕС заради продължаващата несигурност около Brexit. Според данните на компанията пониженият курс на британския паунд спрямо еврото е довел до това, че 48% от резервациите в чужбина на британските граждани да са за дестинации извън Еврозоната.

„Турция се издигна в класациите и стана втората най-популярна дестинация за британските граждани и четвъртата най-популярна за всички страни, където Thomas Cook оперира“, гласи докладът на туристическата агенция.
Коментари: 0