ВЕИ производството в САЩ за първи път изпревари въглищата

На годишна база обаче не се очаква това да се случи скоро

ВЕИ производството в САЩ за първи път изпревари въглищата

Снимка: Pixabay

Америка е достигнала повратна точка в производството на зелена енергия, показват данните на Института за икономика на енергетиката и финансов анализ. През април за първи път ВЕИ секторът генерира повече електроенергия, отколкото въглищните централи.

Въглищата, които дълго време са "кралят на енергийния сектор", вече са изместени от природен газ - много по-чисто гориво от изкопаемите горива. А сега те се борят и с натиска от вятърната и слънчевата енергия.

"Преди пет години дори не сме били близко до този момент", каза в интервю Денис Уамстед, анализатор в Института. "Преходът, който се случва в електрическия сектор в САЩ, е феноменален", добавя той.

Докладът цитира статистически данни на правителството на САЩ, според които източниците на възобновяема енергия (хидроенергия, биомаса, вятър, слънчева енергия и геотермална енергия) ще започнат да превишават периодично въглищата през 2019 и 2020 г. С други думи, тази година възобновяемите източници вероятно ще започнат да генерират повече енергия от въглищата, най-малко на месечна основа, според американската енергийна информационна администрация.

Въпреки че подобно събитие ще подчертае прехода от въглища към чисти горива, част от спадът е и поради сезонни проблеми. Например, някои въглищни централи се изключват за поддръжка през пролетта, когато търсенето на електроенергия е ниско. Пролетта също така е силен период за хидро и вятърна енергия.

Не се очаква възобновяемата енергия да надмине въглищата на годишна база в продължение на поне няколко години.

Едва през 2016 г. въглищата бяха превъзмогнати от природния газ като източник на електроенергия №1 в Америка.
Коментари: 0