Турция ще ограничи вноса на американска техника

Ердоган подчерта, че страната му има една от най-стабилните банкови системи в света

Турция ще ограничи вноса на американска техника

Снимка: БТА

Турция ще ограничи вноса на американските технологични продукти. Това обяви президентът Реджеп Ердоган, който направи обръщение в Анкара, предават турските медии.

„Америка напада икономически не само нас, но и Китай, Русия, Иран и Европа. Даже Канада. Но срещу нас беше започната операция. Ние ще бойкотираме американската електроника. Те си имат iPhone, но има и Samsung, а страната ни си има „Вестел“ (турска технологична компания)“, заяви Ердоган. По думите му турската икономика работи на пълни обороти и страната развива своя туризъм.

„Турция има една от най-стабилните банкови системи в света“, каза още турският лидер по повод опасенията, изразени от ЕЦБ, че постоянно пропадащата турска лира все по-негативно влияе на международната икономика и дори застрашава чуждестранните кредитори на Турция.

Отношенията между Анкара и Вашингтон са обтегнати заради отказа на Турция да екстрадира в САЩ задържания през 2016 г. американски пастор Андрю Брънсън. Влияне оказа и решението на югоизточната ни съседка да вдигне митата за вноса на някои американски продукти в отговор на решението на американския президент Доналд Тръмп да повиши митата за вносните стомана и алуминий цял свят. Именно Тръмп показа съвсем ясно, че между САЩ и Турция вече е налице икономическа война – американският лидер миналия петък обяви, че удвоява митата върху стоманата и алуминия от Турция.

Днес турската лира леко подобри положението си спрямо американския долар. Докато вчера курсът на турската валута беше на историческо дъно спрямо този на американската (един долар се обменяше за над 7 лири), то днес към 12:40 ч. българско време лирата поскъпна с около 5% спрямо долара и един долар вече се обменя за около 6.55 лири. Има вероятност обаче днешното изказване на Ердоган отново да потопи турската валута.
Коментари: 0