Творческите професии – най-малко заплашени от машините

Според израелски историк те ще бъдат най-стабилни и перспективни

Творческите професии – най-малко заплашени от машините
1100 ~ 1 мин. четене
По-творческите професии в момента са носители на несигурност в бъдещето, когато става въпрос за стабилност в кариерата и перспективи за възнаграждение. Но в новата епоха на автоматизация всичко това може да се промени.

Така смята Ивал Харари, израелски историк, чието изследване на обществените тенденции му е спечелило редица известни фенове – от Барак Обама до Бил Гейтс. Пред CNBC историкът споделя, че в надпреварата за бъдещето на работната сила много ясно се вижда, че технологиите биха довели до загуба на работни места за хората. Той обаче прогнозира, че кариерата с творчески аспект е най-малко вероятно да бъде засегната от съкращения заради замяна от роботи, или поне засега.

„Съвсем сигурно е, че много работни места ще изчезнат, особено тези с повтарящите се действия“, коментира Харари. По негови думи работните позиции, които изискват креативност, ще бъдат в по-безопасно състояние, поне в краткосрочен план. 

Въз основа на изследванията си той обяснява, че „няма нищо погрешно“ в това да бъдат премахнати повтарящи се и скучни работни позиции. Всъщност по този начин могат да се създадат „по-значими“ работни места. Той обаче предупреждава за вероятното създаване на т.нар. „безполезна класа“ – хора, които са станали излишни в работата си. Харари призовава институциите да направят така, че хората да се усъвършенстват и по-лесно да успяват да се преквалифицират за нужните позиции.
Подкрепи Economic.bg