Търговците на едро отпаднаха от регулациите срещу прането на пари

Кметове и министри също няма да докладват на ДАНС при сключване на концесионни договори

Търговците на едро отпаднаха от регулациите срещу прането на пари

Снимка: Economic.bg/Архив

Търговците на едро са официално изключени от задължителните субекти по Закона за мерките срещу изпирането на пари. Промените бяха обнародвани днес в Държавен вестник, след като бяха одобрени миналата седмица окончателно от депутатите.

С поправките зaĸoнът вече избpoявa само 39 гpyпи зaдължeни cyбeĸти, cpeд ĸoитo БHБ и тъpгoвcĸитe бaнĸи, ĸpeдитнитe инcтитyции, oдитopитe, oбмeннитe бюpa, зacтpaxoвaтeлитe, нoтapиycитe, чacтнитe cъдeбни изпълнитeли, извъpшвaщитe oпpeдeлeни пpaвни ycлyги, инвecтициoннитe пocpeдници, тъpгoвцитe нa opъжиe и пeтpoл и дp.

Изиcĸвaниятa ĸъм тяx ca дa извъpшвaт ĸoмплeĸcнa пpoвepĸa нa ĸлиeнтитe си, дa cъбиpaт и paзĸpивaт инфopмaция зa cъмнитeлни oпepaции и cдeлĸи, ĸaĸтo и дa взaимoдeйcтвaт c финaнcoвoтo paзyзнaвaнe в ДAHC.

Проектозаконът бе внесен от Министерски съвет и бе приет без дебати. Освен търговците на дребно от регулациите срещу изпирането на пари отпаднаха и още три категории задължени субекти:

  • професионалните съюзи, съсловните организации, юридическите лица, към които има взаимоспомагателни каси, централните депозитари на ценни книжа, пазарните оператори и/или регулираните пазари, и презастрахователите;
  • лицата, за които са въведени други механизми в законодателството за предоставяне на информация, като органите на Националната агенция за приходите и митническите органи;
  • органите по приватизацията, лицата, организиращи възлагането на обществени поръчки, министри и кметове на общини при сключване на концесионни договори.

За изключването на търговците на дребно големият бизнес, в лицето на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), настояваше отдавна, като сега според нея е

отстранена сериозна пречка пред бизнеса“, а „износителите няма да се притесняват, че губят конкурентно предимство пред фирми от други страни, които не изискват тези тежки формалности от своите потенциални клиенти“.

От КРИБ обявиха, че работят по тази темата от първоначалното приемане на закона. "Нееднократно Конфедерацията е изразявала официални становища с искане търговците на едро да бъдат заличени от категорията задължени лица по смисъла на чл. 4 от закона. Поради отсъствие на национална оценка на риска досега не беше възможно да се обсъжда и приеме такова предложение", пише в становището на организацията.

От там посочват, че по настояване на КРИБ и с активното участие на председателя на организацията Кирил Домусчиев и на изпълнителния директор Евгений Иванов многократно са били провеждани срещи с всички заинтересовани страни включително ДАНС, МФ и др., както и с членове на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС.

Поради отсъствие на национална оценка на риска досега не беше възможно да се обсъжда и приеме такова предложение.

Коментари: 0