Учени откриха ДНК на плъх в бургерите

Калориите са повече, а вегетарианските бургери са с месо, разкрива изследване

Учени откриха ДНК на плъх в бургерите
Автор: Лора Горовска

При поръчката на бургер във верига за бързо хранене, можем да се примирим с факта, че има малък шанс конско месо да се спотайва под домата. Трудно е обаче да се преглътне фактът, че в съдържанието има ДНК на плъх и на човек.

Компанията Clear Labs в САЩ направи подробни тестове на 258 бургера, от които констатира два случая на месо във вегетариански продукти и три бургера с наличието на ДНК на плъх и човешко ДНК.

„Най-вероятната причина за наличието на подобни съставки е случайното смесване на коса и нокти в бургерите по време на производствения процес“, твърди заключителният доклад, пише Independent. „Това, което много от потребителите не знаят, е, че количества от човешко и плъхско ДНК могат да попаднат в границите на приемлив регулаторен обхват“, добавят от Clear Labs.

Изследването установява още, че има „дупки“ в безопасността на храните и стандартите за качество, но като цяло индустрията на говеждо месо е подложена на строг контрол и агресивни изисквания.

По-тревожното от неприятните открития за ДНК-то е, че почти една четвърт от вегетарианските бургери имат различни съставки от тези на етикета. Два от изследваните вегетариански бургери са имали съдържание на говеждо месо, а един бургер с черен боб, въобще не е съдържал такъв.

Изглежда, че бургер индустрията прави огромни нарушения, като подлъгва потребителите. Поне 6% от съдържанието на бургерите, което виждаме на етикетите, всъщност е заместено с други продукти. Обща констатация в изследването на учените е, че при почти всички местни бургери, неочаквано се добавят пилешко или пуешко.

Друг проблем е, че 4,3% от бургерите съдържат патогенно ДНК, което може да доведе до хранителни отравяния. Някои от наличните патогени, открити в продуктите, могат да причинят туберкулоза, гастроентерит, хранителни заболявания и др.

След смесените меса, вероятността за причиняване на заболявания и наличието на ДНК от плъхове, трябва да се отбележи още, че 12 от изследваните бургери съдържат над 100 калории повече, отколкото пише на етикета. 

Коментари: 0