Удължават Минското споразумение с една година

\"Нормандската четворка\" е обсъдила и въпроса с руските газови доставки за Украйна

Удължават Минското споразумение с една година

Днес страните от „нормандската четворка“ се договориха за удължаване на Минското споразумение с още една година, което означава, че срокът на действие за уреждането на военния конфликт в Украйна да бъде продължен и през 2016 г. Това става ясно от проведения телефонен разговор между руския президент Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и лидерът на Украйна Петро Порошенко, съобщава на официалният сайт на Кремъл.

Лидерите подробно са обсъдили оставащата напрегната и нестабилна ситуация в югоизточната част на Украйна в контекста на изпълнението на съгласуваните на 12 февруари 2015 г. в Минск договорености". Четиримата представители са се споразумели да разширят срока на действие на мерките и следващата година. "Нормандската" четворка е подчертала "принципната необходимост от строго спазване на режима за прекратяване на огъня в Донбас", пише Комерсант.

Това би създало предпоставки за бъдещо осъществяване на задачите по политическото регулиране на въпроса и ускоряване на приемането на закона за местните избори в самообявилите се за автономни Донецка и Луганска области.

Путин също така изложил пред Меркел, Оланд и Порошенко последиците от асоциирането на Украйна в ЕС за руско-украинското сътрудничество. По време на разговора е обсъден и въпросът с руските газови доставки за Украйна.

В края на януари се очаква външните министри на четирите държави да се срещнат. 

Коментари: 0