Русия спира част от доставките на газ за България от 1 януари 2016 г.

В момента има спешна среща на енергийни шефове при премиера Бойко Борисов

Русия спира част от доставките на газ за България от 1 януари 2016 г.

Спешна среща на енергийни шефове при премиера Бойко Борисов. Причината е изненадващо писмо от руската фирма „Газпром Експорт” до българо-руското дружество „Овергаз”, че от 1 януари догодина спират доставките за всички битови потребители в България. Става въпрос за около 200 000 домакинства, от различни градове, които са газифицирани. 

Предполага се, че причината за писмото са дългове към руския доставчик, предава Нова ТВ.

Преди минути от пресцентъра на Министерски съвет потвърдиха, че има подобна среща, но все още не съобщават детайли за нея и какви решения са били взети, съобщава вестник "24 часа". 

Жаклен Коен изпълнителен директор на БЕХ, потвърди информацията за полученото писмо и спиращите доставки. "Към доставката на "Овъргаз" за 2016 г. са посочени нули, което означава, че "Газпром Експорт" не предвижда доставки за компанията у нас. Държавните дружества "Булгаргаз"като обществен доставчик и "Булгартрансгаз" като преносен оператор имат пълна готовност, в момента в който "Овергаз" се обърне към тях, ние смятаме, че няма да има проблем с доставките", заяви той. По думите му, премиерът Борисов вече е дал инструкции на компаниите.

Писмото е било получено преди часове в "Булгартрансгаз" – фирмата, която осигурява тръбите за газа. Копие от него има и до Сашо Дончев, собственик на "Овергаз Инк АД" и посредник на газовите доставки от руския "Газпром".

Според осведомени, на спешно свиканото заседание са събрани шефът на управителния съвет на "Булгартрансгаз", шефът на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен, председателят на Националната електрическа компания Петър Илиев и директорът на "Булгаргаз" Петьо Иванов. Нито един от тях в последния час не вдига своите телефони.

Според източници от "Овергаз" от днешния следобед, писмото е получено и при тях. Неофициално в компанията на Сашо Дончев потвърждават, че тя е сериозен длъжник на своите руски партньори, като сумите са в размер на милиони.

Източник на "24 часа" твърди, че все още не е ясно дали с изненадващото писмо от Русия се цели да се повтори сценарият от началото на 2013 г., когато отново Москва заплаши България със спиране на доставките, или става дума за неуредени търговски взаимоотношения.

Коментари: 0