\"Овергаз\" отрича полученото известие за спиране на доставките на газ

По-рано информацията бе потвърдена от изпълнителния директор на БЕХ Жаклен Коен

\

 „Газпром Експорт” не е изпращал известие за спиране на доставките на природен газ към „Овергаз Инк”, съобщават в прессъобщение до медиите от компанията.

„Овергаз Инк.” не е получавала писмо от „Газпром Експорт”, че предстои спиране на природния газ от 1-ви януари 2016 година. Компанията има сключен дългосрочен договор за доставка на синьо гориво с руското дружество до 2017-та година.

От „Овергаз” обаче си обясниха нещата по друг начин. Според компанията, е възможно да става въпрос за грешка на диспечерите на „Газпром експорт” в София, които подават редовно информация за заявките. От „Овергаз” са категорични, че тази нула не е потвърдена от „Газекспорт” и от „Газпром” по никакъв официален начин.

„Овергаз Инк.” изпълнява всички поети ангажименти към контрагентите си. Компанията няма просрочени дългове към „Газпром Експорт”, а нормални текущи задължения по доставката на газ, гласи съобщението на компанията.

„Овергаз Инк.” е доставчик на синьо гориво за газоразпределителни дружества и индустриални абонати в страната. Най-големи са доставяните количествата за „Овергаз Мрежи”, чиито потребители са над 55 хиляди домакинства и 3000 стопански консуматори. Никой от клиентите на компанията не е застрашен от спиране на снабдяването с природен газ.

По-рано информацията за получено писмо бе потвърдена от Жаклен Коен изпълнителен директор на БЕХ. "Към доставката на "Овъргаз" за 2016 г. са посочени нули, което означава, че "Газпром Експорт" не предвижда доставки за компанията у нас. Държавните дружества "Булгаргаз"като обществен доставчик и "Булгартрансгаз" като преносен оператор имат пълна готовност, в момента в който "Овергаз" се обърне към тях, ние смятаме, че няма да има проблем с доставките", бе коментарът на Коен в ефир на Нова ТВ. По думите му, премиерът Борисов вече е дал инструкции на компаниите. Срещата на министър-председателя Бойко Борисов с енергийните ръководители бе потвърдена от пресцентъра на Министерски съвет.

Коментари: 0