УЕФА предупреди футболистите да не местят бутилките на спонсорите

След като жестът на Роналдо изтри милиарди от стойността на Coca-Cola

УЕФА предупреди футболистите да не местят бутилките на спонсорите

Снимка: БТА

12279 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Европейската футболна централа (УЕФА) реагира на действията на футболистите, които местят бутилки на спонсорите на пресконференциите от Евро 2020, и ги предупреди да не правят това повече. Позицията на УЕФА е отговор на действията на Кристиано Роналдо, Пол Погба и Мануел Локатели, които видимо изразиха неодобрението си към напитките, поставени пред тях - продукти на Coca-Cola и Heineken.

Роналдо бе първият, който премахна продуктите на Coca-Cola пред себе си, а това доведе до милиарди загуба за компанията. Френският национал Пол Погба последва примера му, като на свой ред отстрани бутилка безалкохолна Heineken. Акциите на бирения гигант обаче тръгнаха нагоре след ситуацията.

Директорът на турнира Евро 2020 Мартин Калън каза, че УЕФА „е комуникирал с отборите по този въпрос“.

„Важно е, защото приходите на спонсорите са важни за турнира и за европейския футбол“, посочи Калън.

Докато УЕФА няма да налага глоби на отделни играчи, Калън заяви, че „винаги е възможно“ националните федерации да получат финансова санкция за по-нататъшни инциденти.

Всичките 24 отбора ще получат част от парите, платени от Coca-Cola, Heineken и 10 други големи спонсори. Стойностите на отделните спонсорски сделки не се публикуват, но УЕФА получи 483 млн. евро от такива сделки от 10 партньори на Евро 2016 във Франция. Футболистите също косвено получават пари от търговски приходи от Евро 2020 чрез своите национални федерации и клубове.

Приходите от Евро 2020 също ще финансират 55 федерации членки на УЕФА със 775 млн. евро в годишни безвъзмездни средства и фондове за проекти за развитие за периода 2020 - 2024.

Подкрепи Economic.bg