Хампарцумян: Очаква се период на относително висока инфлация

Тя ще бъде продължителна, но и съпроводена с бум на потреблението и инвестициите

Хампарцумян: Очаква се период на относително висока инфлация

Снимка: Economic.bg/Архив

9050 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Очаква се период на относително висока и продължителна инфлация, но не ценови шок или хиперинфлация. Тя ще бъде съпроводена с бум на потреблението, защото хората искат да се върнат към нормалния си живот, и на инвестициите. Това обяви финансистът Левон Хампарцумян в ефира на bTV.

Ускорението на инфлацията в последните месеци в световен мащаб показва минусите на глобалното печатане на пари в COVID кризата, но според Хампарцумян финансовата история познава печатане на пари и в много по-големи размери.

Инфлацията не е непременно нещо лошо. За българите заплатите ще тръгнат нагоре, стойността на стоките и услугите ще тръгне нагоре, което означава, че компаниите и хората, които са намерили мястото си на пазара, ще имат по-големи доходи. Оттам те ще плащат и повече данъци, за да може държавата да подпомага тези, които нямат“, смята Хампарцумян.

По негови думи въпросът е инфлацията да не излезе от контрол, а най-мощният инструмент за противодействието ѝ е увеличаването на лихвените проценти. Вследствие на това се очаква и поскъпване на заемите, но не рязко и не скоро - поне след няколко години.

„Спестяванията няма да се стопят, но ще понамалеят, но това са естествени процеси, от които не бива да се плашим“, посочи финансистът.

Подкрепи Economic.bg