Таксата за краткосрочна българска виза може да нарасне с 20 евро

Предложението е на служебният външен министър и вероятно ще влезе в сила след 1 октомври

Таксата за краткосрочна българска виза може да нарасне с 20 евро

Снимка: Unsplash

948 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Размерът на таксата, която гражданите на страните извън ЕС плащат, за да получат виза за краткосрочно пребиваване в България, може да се увеличи от 60 на 80 евро. Предложението е на служебния външен министър Светлан Стоев, който е предложил на служебното правителство промени в наредбата, по която се издават визи, и в държавната тарифа за таксите, събирани от ведомството, което той оглавява за консулско обслужване.

В доклада си до Министерски съвет той предлага увеличението да започне да важи от 1 октомври, защото ако увеличението се случи в рамките на летния сезон, може да има неблагоприятен ефект върху туризма, който и без това страда от липса на чуждестранни посетители. От министерството предлагат и визовата такса за деца от 6 до 12 години, която в момента е 35 евро, да отпадне напълно. Ведомството изчислява, че приходите от детските визи ще намаляват бавно, достигайки около 387 хил. лв. през 2024 г.

За сметка на това прогнозата за ръста на приходите от увеличената такса с 20 евро са по-положителни. От МВнР предвиждат те да нараснат с 220 хил. лв. през последното тримесечие на 2021 г. За цялата 2022 г. се прогнозират малко над 1 млн. лв. приходи, а за 2023 г. – 1.3 млн. лв. За 2024 г. прогнозните приходи са най-високи – 1.6 млн. лв.

Стоев аргументира предложените промени с това, че размерът на визовата такса не е бил променян в България от 2008 г. Увеличението няма да се отрази на специалната визова такса, която плащат гражданите на страни, които имат споразумения за улесняване на визовия режим с ЕС, като например Руската федерация, Азербайджан, Армения и Беларус, чиито граждани ще продължат да плащат по 35 евро.

И още една промяна, която Стоев предлага – таксата „Апостил“ да се намали от 15 лв. на 5 лв. Различните държавни органи събират таксата в различен размер, а предложението има за цел уеднаквяване.

От външно министерство изчисляват, че общият брой краткосрочни визи, издадени на чужди граждани над 12 години за периода от 1 януари – 31 май 2021 г. е 11 731 броя. Тук не влизат изброените 4 постсъветски страни. Прогнозата на МВнР е, че за цялата година визите ще достигнат 28 153 броя. За миналата 2020 г. те са били 22 990.

Подкрепи Economic.bg