Китай разби цените на суровините

Държавният регулатор реши да отвори резервите от суровини, с което прати стойността на медта и други стоки силно надолу

Китай разби цените на суровините

Снимка: Unsplash

26745 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg

Цените на суровините на международните борси паднаха рязко в четвъртък, слагайки край на няколко месеца непрестанни ръстове. А причината е Китай, който предприе стъпки за охлаждане на този пазар, отваряйки резервите си.

Поевтиняването засегна широк спектър от суровини – от медта през паладия и платината до царевицата. Петролът също поевтиня.

По данни на CNBC цените на фючърсите за паладия и платината падат съответно с над 11% и 7%, заедно с понижения от близо 6% при фючърсите на царевица и 4.8% при договорите, свързани с медта.

Китайският регулатор обяви в сряда плана си за освобождаване на резерви от ключови метали, включително мед и алуминий. Длъжностни лица в страната също така предупредиха за спекулации на финансовите пазари през последните седмици.

„Цените на неблагородните метали се топят, тъй като Държавният съвет на Китай ескалира репресиите си срещу спекулантите и натрупванията на запаси, като разследва задгранични позиции (държавни предприятия) и одитира компании за търговия с фючърси в борба със свитите маржове на печалба“, каза Даниел Гали, стратегически агент в TD Securities.

Повишените прогнози на Федералния резерв за инфлация и очакваното вдигане на лихвите също могат да допринесат за спада, като оказват възходящ натиск върху долара и сигнализират, че централната банка следи отблизо покачването на цените. Доларовият индекс, който измерва валутния курс спрямо кошница от валути, се е повишил с около 1.6%, откакто бяха публикувани актуализираните прогнози на Фед. Стоките често се придвижват в противоположна посока на зелените пари, тъй като се търгуват главно в щатски долари в световен мащаб.

„Американският долар вероятно реагира на повишаването на доходността на облигациите от вчера и перспективата за по-ранно намаляване на покупките на дългови книжа, което би забавило предлагането на щатски долари и това доведе до значителен спад в цените на суровините навсякъде“, каза Джим Полсен от Leuthold Group пред CNBC. „Стоките бяха популярна инвестиция през последната година, тъй като инвеститорите така добавяха известна защита на портфейлите си срещу инфлация.“

Според Арт Качин от UBS китайското правителство, затягащо монетарната и фискалната си политики, може да създаде натиск върху продажбите на стоки.

Потъването от последните няколко дни идва след силната първа половина на годината за суровините, подхранвана от повишеното индустриално търсене, тъй като САЩ и други икономики започнаха да се отварят отново, когато случаите на COVID намаляха.

Това бързо покачване на цените може да е накарало някои от стоковите пазари да узреят за бързо отдръпване. Техническият анализатор на Evercore ISI Рик Рос заяви в бележка от четвъртък, че медта изглежда е била на най-свръхкупуваното си ниво от 2006 г. насам.

„Слуховете от март насам, че Държавното бюро за резерви на Китай (SRB) ще пусне на пазара резерви от цветни метали, се сбъднаха на 16 юни. В комбинация с решението на Фед за размера на ставките от 17 юни, повечето запаси от енергийни материали спаднаха рязко – с 5-10% за една нощ “, каза инвестиционната компания Jefferies в бележка до клиентите.

На пазара на стоки вече се забелязваше необичайна променливост през 2021 г., преди последната разпродажба, като дървеният материал и царевицата бяха два примера за пазари, където цените скочиха до исторически нива преди да изпуснат парата. Фючърсите на дървен материал, които се плъзгат надолу повече от месец, спаднаха с допълнителни 1.8% в четвъртък.

Подкрепи Economic.bg