Суецкият канал ще бъде разширен

Идеята е да се избегнат критични ситуации като с кораба Ever Given

Суецкият канал ще бъде разширен

Снимка: БТА

720 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Властите на Суецкия канал (SCA) планират да разширят и задълбочат южния участък на водния път, където през март заседна огромният контейнеровоз Ever Given. Вследствие на злополучната ситуация в продължение на близо седмица бе блокирано движението по една от най-важните транспортни артерии в света, свързваща Изтока със Запада. Кризата причини големи щети за икономиката. 

Планът за реконструкция бе представен от председателя на SCA Осама Раби на събитие, на което присъства президентът на Египет Абдел Фатах ал Сиси. Очаква се, че проектът да отнеме най-много 24 месеца.

SCA планира да разшири най-южния 30-километров участък от водния път между град Суец и района на Горчивите езера с 40 метра на изток. Планира се и задълбочаване до 22 метра от сегашните 20 метра дълбочина.

Второто канално платно, което се отвори през 2015 г. северно от Горчиво езеро, ще бъде удължено с 10 км от южната страна на езерото и общата му дължина ще достигне 82 км. Това ще позволи преминаването на повече кораби, а трафикът ще бъде двупосочен.

Според президента на Египет, блокирането на контейнеровоза на 23 март само е подчертало спешността на плановете за разширение.

Що се отнася до Ever Given, той все още се намира в Горчивото езеро заради предявения спор за обезщетение към собственика на кораба.

Коментари: 0