Южноафриканският щам отслабва ефективността на ваксината на Pfizer

Предстоят да бъдат направени нови изследвания, за да се докажат твърденията на UTMB

Южноафриканският щам отслабва ефективността на ваксината на Pfizer

Снимка: Pixabay

1884 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Лабораторно проучване предполага, че южноафриканският вариант на коронавирусa може да намали защитата на антителата, създадени от ваксината на Pfizer/BioNTech с две трети, предава Reuters. Но все още не е ясно дали дозата от препарата ще бъде ефективна срещу мутацията, съобщиха от производителя.

Проучването е установило, че ваксината все още e в състояние да неутрализира вируса и че няма доказателства от опити с хора, че вариантът намалява цялостната защитата от ваксината, поясниха още от Pfizer/BioNTech.

За проучването учени от компаниите и Медицинския клон на Университета в Тексас (UTMB) разработиха инженерно създаден вирус, който съдържа същите мутации на силно заразния вариант на коронавируса, открит за първи път в Южна Африка, който е известен още като B.1.351.

Изследователите са тествали инженерния вирус при кръв, взета от хора, на които е била дадена ваксината, и са установили намаление с две трети на нивото на неутрализиращи антитела в сравнение с ефекта му върху най-разпространената версия на вируса. Техните открития са публикувани в New England Journal of Medicine (NEJM).

Тъй като все още няма установен еталон, който да определи нужните нива на антитела, които са необходими за защита срещу вируса, не е ясно дали това намаление с две трети ще направи ваксината неефективна срещу мутациите.

Професорът и съавтор на изследването на UTMB Пей-Йонг Ши заяви, че са необходими още изследвания, за да се установи истинността на тези резултати. Въпреки това обаче той поясни, че ваксината на Pfizer/BioNTech осигурява известна защита дори и след първата доза.

„Дори мутацията да намалява ефективността на ваксината все пак тя помага да се избегнат усложнения или смърт“, заяви Пей-Йонг Ши.

Подкрепи Economic.bg