Украйна е във военно положение от днес

Решението идва след като руски кораби атакуваха и заловиха украински кораби

Украйна е във военно положение от днес

Снимка: БТА

Пограничните региони на Украйна от 9:00 часа местно време днес са във военно положение. Решението бе взето вчера от украинския парламент след дълги дебати. Предложението на президента Петро Порошенко бе подкрепено от 276 депутати. Военното положение ще продължи 30 дни, предадоха световните агенции.

Решението на Украйна идва след като руски кораби атакуваха и заловиха украински кораби. Москва твърди, че те са навлезли незаконно в руски води край бреговете на Крим в Азовско море. Според Крим обаче Русия е блокирала пролива незаконно и взима плавателни съдове и моряци против международното законодателство.

Военното положение дава право на Украйна да мобилизира цивилни с военен опит, да забрани протестите и да регулира медиите.

Припомняме, че на 25 ноември три кораба на украинските Военноморски сили нарушиха правилата за преминаване от Черно в Азовско море в Керченския пролив, припомня Нова тв. Те не реагираха на предупрежденията на руските патрулни кораби и се наложи употребата на оръжие. Трима украинци бяха леко ранени, а корабите задържани. Образувано е досъдебно производство за нарушаване на държавната граница на Русия. 

Междувременно американският президент Доналд Тръмп заяви, че след този случай може да отмени планираната си среща с Владимир Путин по време на срещата Г-20 в Аржентина в края на седмицата. Той призова Европа да окаже по-сериозна помощ на Украйна, като наложи санкции на Москва. 
Коментари: 0