Украйна прие закон за регулиране на биткойн

Това е поредната държава, която реагира на глобализацията на криптовалутата

Украйна прие закон за регулиране на биткойн

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Снимка: БТА

1440 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Украйна е петата държава в рамките на няколко седмици, която установи някои основни правила за пазара на криптовалути. А това е знак, че правителствата по света осъзнават, че биткойн е тук, за да остане, пише CNBC.

Почти единодушно украинският парламент прие закон, който легализира и регулира криптовалутата. Законопроектът беше подготвен през 2020 г. и сега той се насочва за  подпис към бюрото на президента Володимир Зеленски.

До днес крипто в Украйна съществуваше в сивата законодателна зона.

На местните е било позволено купуването и обмяната на виртуални валути, но компаниите и борсите, занимаващи се с криптотърговия, често са били под строго наблюдение от правоприлагащите органи.

Според Kyiv Post властите са склонни да заемат твърда позиция що се отнася до виртуалните парични средства, считайки ги за „измама“, нападение на криптовалутни бизнеси и „често конфискуване на скъпо оборудване без никакви основания“.

През август например Службата за сигурност на Украйна (СБУ) блокира мрежа от така наречените „тайни борси за криптовалути“, работеща в столицата Киев. СБУ твърди, че тези обмени улесняват изпирането на пари и осигуряват анонимност на транзакциите.

Новото законодателство също така предвижда определени защити срещу измами за тези, които притежават биткойни и други криптовалути, а законодателите предприеха стъпки при определянето на основната терминология в света на крипто. Ако президентът подпише закона, виртуалните активи, цифровите портфейли и частните ключове стават условия, които ще залегнат в украинското законодателство.

За разлика от хода на Ел Салвадор тази седмица да приеме биткойн като законно платежно средство, украинският закон за криптовалутите не улеснява разпространението на цифровите монети като форма на плащане, нито го поставя в равни условия с националната валута на страната. Днешният вот обаче е част от по-широк натиск върху Киев да се насочи към биткойн.

До 2022 г. страната планира да отвори пазара на криптовалути за бизнеса и инвеститорите, съобщава Kyiv Post. Висши държавни служители също рекламираха своите крипто улични кредити пред инвеститори и фондове за рисков капитал в Силиконовата долина, пише CNBC.

При официално държавно посещение в САЩ миналия месец президентът Зеленски говори за зараждащия се в Украйна „легален иновативен пазар за виртуални активи“ като място за продажба на инвестиции. Михайло Федоров, украинският министър на цифровата трансформация, каза, че страната модернизира своя пазар на плащания така, че нейната Национална банка да може да емитира цифрова валута.

Но за поддръжниците на биткойни, като Джеръми Рубин, новият украински закон и политически обещания като тези не са много.

„Подобреният правен статут в Украйна за биткойн е похвална символична мярка, че ние напредваме към свят, който уважава правата на личността в универсален план“, каза Рубин, главен изпълнителен директор на лабораторията за биткойн R&D Judica. „Но това е само символично – биткойн не търси нито разрешение, нито прошка в мисията си да защитава преследваните общности от несправедливи правителства.“

Украйна се присъединява към дълъг списък от държави, които слагат биткойн в националното законодателство.

Тази седмица Ел Салвадор стана първата страна, която едновременно приема биткойн като законно платежно средство и го държи в баланса си. Президентът Найби Букеле по същество обвърза политическата си съдба с резултата от този национален биткойн експеримент.

Преди две седмици Куба – прочуто консервативно правителство, все още установено по традиционните марксистки начини – прие закон за признаване и регулиране на криптовалутите, като се позова на „причини от социално-икономически интерес“.

Миналия месец САЩ предложиха правила за криптоброкери в своя инфраструктурен план на стойност 1 трлн. долара. Нов германски закон вече позволява на фондовете, на които преди това бе забранено да инвестират в крипто, да разпределят до 20% от управляваните средства за виртуални валути като биткойн.

Панама изглежда е следващата държава, която ще се качи на борда. Страната от Централна Америка се заема с проект на собствен закон за криптовалутата.

Подкрепи Economic.bg