Отвъд Delta – учените наблюдават нови мутации на COVID-19

Световната здравна организация наблюдава следващите два варианта, на които е приобщил нови букви от гръцката азбука

Отвъд Delta – учените наблюдават нови мутации на COVID-19

Снимка: БТА

4454 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Продължаващото разпространение на вируса SARS-CoV-2 заема все повече букви от гръцката азбука. Световната здравна организация (СЗО) установява все повече мутации, някои от които по-заразни от другите или избягващи високата защита на ваксините. Учените остават фокусирани върху Delta варианта, сега доминиращ по света, но проследяват другите мутации, за да видят кой ще заеме неговото място един ден.

Delta – все още доминантен

Вариантът Delta, открит за първи път в Индия, остава най-тревожният. Доказано е, че той е способен да зарази по-голям брой ваксинирани хора спрямо предшествениците си. СЗО го класифицира като „обезпокоителен“ вариант, което означава, че е доказано, че може да увеличи трансмисивността, да причини по-тежко заболяване или да намали ползата от ваксините и лечението.

Според Шейн Кроти, вирусолог от Института по имунология La Jolla в Сан Диего, свръхсилата на Delta е неговата предаваемост. Китайски изследователи установиха, че хората, заразени с Delta, носят 1260 пъти повече вирусен товар в носа си в сравнение с оригиналната версия на коронавируса. Някои американски изследвания показват, че вирусният товар при ваксинирани индивиди, които се заразят с Delta, е наравно с тези, които са неваксинирани, но са необходими повече изследвания, пише Reuters.

Докато на първоначалния коронавирус му трябваха до седем дни, за да причини симптоми, Delta вариантът може да предизвика симптоми два до три дни по-бързо, като дава на имунната система по-малко време да реагира и да се защити.

Lambda се оттегля

Вариантът Lambda привлече вниманието като потенциална нова заплаха, но тази версия на коронавируса, идентифицирана за първи път в Перу през декември, изглежда се оттегля.

Въпреки че случаите с тази мутация се увеличиха през юли, докладите за този вариант намаляват в световен мащаб през последните четири седмици. Това показват данните на GISAID – база данни, която проследява варианти на SARS-CoV-2.

СЗО класифицира Lambda като вариант, който предизвиква интерес, което означава, че носи мутации, за които се подозира, че причиняват промяна в предаваемостта или причиняват по-тежко заболяване, но все още се разследва. Лабораторните проучвания показват, че има мутации, които са устойчиви на индуцирани от ваксината антитела.

Mu – трябва да се следи

Mu, вариантът, известен преди като B.1.621, за първи път е идентифициран в Колумбия през януари. На 30 август СЗО го определи като вариант, предизвикващ интерес, поради няколко мутации и му присвои име от гръцката азбука.

Mu носи ключови мутации, включително E484K, N501Y и D614G, които са свързани с повишена трансмисия и намалена имунна защита.

Според бюлетина на СЗО, публикуван миналата седмица, Mu е причинил някои по-големи огнища в Южна Америка и Европа. Докато броят на генетичните последователности, идентифицирани като Mu, е под 0.1% в световен мащаб, той представлява 39% от вариантите, секвенирани в Колумбия и 13% в Еквадор – места, където разпространението му постоянно се увеличава, съобщи СЗО.

Глобалната здравна агенция заяви, че продължава да наблюдава за промени Mu в Южна Америка, особено в области, където той циркулира съвместно с варианта Delta. Мария ван Керхове, ръководител на звеното за нововъзникващи заболявания на СЗО, заяви, че циркулацията на варианта намалява в световен мащаб, но трябва да се наблюдава отблизо. На брифинг за пресата миналата седмица главният медицински съветник на Белия дом д -р Антъни Фаучи заяви, че американските власти го наблюдават, но засега Mu не се счита за непосредствена заплаха.

Ще има ли още?

Ваксинирането на повече хора срещу COVID-19 е от решаващо значение, тъй като големи групи неваксинирани дават на вируса повече възможности за разпространение и мутация в нови варианти.

Тези усилия трябва да бъдат засилени в международен план, за да се предотврати появата на варианти сред населението на бедните държави, където много малко хора са били ваксинирани, казват експерти.

Въпреки че настоящите ваксини предотвратяват тежки заболявания и смърт, те не блокират инфекцията. Вирусът все още е способен да се размножава в носа, дори сред ваксинирани хора, които след това могат да предадат болестта чрез малки аерозолни капчици.

За да се победи SARS-CoV-2 вероятно ще са необходими ново поколение ваксини, които също блокират предаването, според д-р Грегъри Полша, разработчик на ваксини в клиниката Mayo. Дотогава Полша и други експерти казват, че светът остава уязвим за появата на нови варианти на коронавирус.

Подкрепи Economic.bg