Украйна се отказва от руски газ от 1 април

В момента ние не се нуждаем от тези доставки, казва украинският министър на енергетиката Володимир Демчишин

Украйна се отказва от руски газ от 1 април
128 ~ 1 мин. четене
Украйна планира да спре купуването на природен газ от Русия от 1 април. Това обяви украинският министър на енергетиката Володимир Демчишин на пресконференция в понеделник (23 март), съобщава Reuters.

„В момента ние не се нуждаем от доставките на руски газ. Просто ще спрем да купуваме синьо гориво от Москва“, коментира той.

В събота Демчишин заяви, че Украйна е съгласна при по-ниска цена на руските доставки на природен газ да бъде увеличен транзита през страната за Европейския съюз (ЕС). Тогава той коментира още, че Киев е все по-малко зависим от Москва в енергийно отношение.

На тристранната среща между Русия, Украйна и ЕС в края на миналата седмица не беше постигната договореност за доставките на природен газ през летния сезон. По думите на зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) Марош Шефчович няма опасност за сигурността на транзита на синьо гориво към Европа.

Трите страни насрочиха нова среща през април в Берлин. По време на нея те трябва да подготвят пакет от документи за газовите доставки за Киев, както и обемите на ресурса, с които ще се зареждат хранилищата в страната. Заедно с това се очаква по време на срещата да бъдат обсъдени цените на синьото гориво за Украйна за следващите три месеца.

Коментари: 0