Украйна се зареди с евтин газ

За 45 дни цените на синьото гориво в Европа скочиха почти два пъти

Украйна се зареди с евтин газ

Снимка: Pixabay

Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

Рекордни количества - над 24 млрд. куб. метра, нагнети в подземните си газохранилища Украйна, съобщават местните медии. Очаква се през следващите 2-3 месеца съхраненото под земята синьо гориво да достигне 28 млрд. куб. метра, съобщи лично главният изпълнителен директор на държавната енергийна компания „Нафтогаз“ Андрей Коболев.

Причината за тези рекорди е, че Украйна максимално инвестира в закупуването на евтин природен газ, тъй като с излизането на европейските икономики от кризата с коронавируса цената му на големите хъбове започна да се покачва.

„Тази година постигнахме рекорд – обемът на газа в подземните ни газохранилища вече е над 24 млрд. куб. метра“, коментира Коболев в телевизионно интервю.

Неотдавна от газопреносния оператор „Укртрансгаз“ съобщиха, че до началото на отоплителния сезон в Украйна в местните подземни хранилища ще бъдат нагнетени между 25.5 и 26.5 млрд. куб. метра, а от думите на Коболев излиза, че целта е още по-висока.

По данни на холандската енергийна борса TTF цените на природния газ през последния месец и половина почти се удвоиха – от 6.323 евро за МВтч на 18 юли до 11.418 евро за МВтч на 2 септември. При това тенденцията към покачване е ясно изразена и ще продължава и през следващите седмици с оглед както на наближаващата есен, така и на повишеното търсене от големи търговци и оператори на газопроводни мрежи като германската компания Gascade, която обяви търг за закупуване на 700 хил. МВтч газ за запълване на втората тръба на газопровода Ugal.

Това е почти сигурен знак, че изграждането на „Северен поток-2“ върви с бързи темпове към приключване, тъй като именно той ще снабдява със синьо гориво клиентите на Ugal.

Коментари: 0