Унгария е на път да загуби правото си на глас в ЕС

Днес евродепутатите ще обсъдят наказателната мярка и ще изслушат Виктор Орбан, а утре ще гласуват

Унгария е на път да загуби правото си на глас в ЕС

Снимка: БТА

3044 ~ 1 мин. четене
Европейският парламент е на път да гласува наказателни мерки срещу Унгария, които може да доведат до отнемане на правото на глас на страната в ЕС, пише Deutsche Welle. Причината за санкциите срещу страната е продължаващият ѝ отказ да приема бежанци по правилата на ЕС, както и опасения, че в Унгария се нарушава свободата на изразяване.

Днес евродепутатите ще обсъдят всички тези проблеми, както и работата на унгарската конституционна система, и ще изслушат унгарския премиер Виктор Орбан. Крайното гласуване дали да се предприемат наказателни мерки спрямо Будапеща ще е утре, като то ще има силно отражение какво място заема унгарската управляваща партия „Фидес“ в рамките на Европейската народна партия (ЕНП).

В сряда евродепутатите ще гласуват дали да поискат от Европейския съвет да задейства чл. 7 от Договора за Европейския съюз. Един такъв потенциален ход обаче изисква единодушие сред 27-те страни членки на ЕС – нещо, което ще бъде постигнато трудно. Ако все пак чл. 7 бъде задействан Унгария може да загуби правото си на глас в Европейския съвет.

Орбан сам е поискал да направи обръщение пред евродепутатите по време на днешното обсъждане преди утрешното гласуване. Той обаче ще разполага с точно седем минути. Последният път, когато беше в Страсбург, Орбан разполагаше с 20 минути време за изказване и с възможност да прави кратки коментари на изказванията на различните евродепутати.
Подкрепи Economic.bg