Орбан загуби Будапеща и няколко големи унгарски града

Това са първите местни избори през последното десетилетие, в което опозицията прави подобен пробив

Орбан загуби Будапеща и няколко големи унгарски града

Снимка: БТА

Унгарската опозиция постигна най-голямата си победа в местните избори от десет години насам. Гергери Каросани успя да спечели кметската битка за Будапеща, оставяйки зад себе си Ищван Тарлос, кандидатът на управляващата партия на премиера Виктор Орбан. Освен това, опозицията успя да спечели доверието на гражданите и в още няколко големи градове, съобщава Reuters.

Резултатът от провелите се избори обаче не се очаква да повлияе на политиката на премиера Виктор Орбан на национално ниво. Към момента кабинетът на поддържа силна позиция по отношение на антимиграционната политика, добри резултати в икономиката, както и осезаемно покачване на заплатите. Освен това управляващата партия "Фидес" остава много популярна в селските райони. Парламентарни избори не се очакват до 2022 г., се казва още в публикацията.

При преброени 81.6% от гласовете Каросани има 50.6% подкрепа в сравнение с 44.3% за Тарлос, сочат данните на сайта на Националната избирателна служба.

"Ние дадохме на всички урок по демокрация. Образува се опозиционно единство, което избирателите отдавна очакват, и резултатът ни казва, че това е пътят, по който трябва да продължим", заяви Карсани. "Промяната на Будапеща и големите градове е първата стъпка към промяна на Унгария", добави още той.

"Днес гражданите на Будапеща решиха, че е дошло време за нещо различно", каза Орбан на пресконференция. "Ние приемаме това решение. В интерес на страната и гражданите на Будапеща сме готови да съдействаме", добави той.

Орбан заяви, че се очаква "Фидес" да спечели кметските надпревари в над половината градове с население над 5000 души, като добави, че броят на гласовете, подадени в цялата страна, показва, че десният му съюз е най-силният в Унгария. Освен това премиерът заяви, че неговата партия ще трябва да преодолее резултатите от изборите и да направи корекции в своите политики. Какви точно ще бъдат те обаче, той не влезе в подробности.

Наз Масраф, анализатор в Teneo Intelligence, заяви, че заявките за промяната, които даде опозицията, може да засилят сътрудничеството между опозиционните партии преди парламентарните избори през 2022 г.

"Създаването на широк опозиционен проект може да се окаже много трудна задача  преди парламентарните избори, предвид необходимостта от привеждане в съответствие на различни приоритети, вариращи от дясноцентристката партия Yobik  до либералната Momentum", каза той в публикация преди вота.
Коментари: 0