Уникална стъклена читалня отваря врати в София

Тя предлага над 1500 заглавия на родни и чужди автори

Уникална стъклена читалня отваря врати в София

Днес в центъра на София ще бъде открита уникална стъклена читалня, а от утре вратите ще бъдат отворени за всички желаещи. Тя е част от информационен туристически център, разположен в градинката на Народен театър.

Читалнята вече предлага над 1500 заглавия от родни и чужди автори. Освен традиционни книги на място, ще се предлагат и електронни на четци Pocketbook.  Единственото условие да се използва читалнята е да се дари поне една книга, като срещу това посетителите получават читателска карта. За да се развива и обновява непрекъснато книжната колекция, дарителската кампания за книги ще бъде постоянна.

Проектът е създаден с подкрепата на близо 600 дарители и доброволци, които са се включили в реализирането на идеята със свои любими книги, отделено време и позитивна енергия. Дизайнът е дело на млади архитекти, които са използвали знаци, специфични за кирилцата като лице на бълграскат култура. Съвременната читалня ще работи целогодишно.

Идеята се реализира по ОП Туризъм на Столична община и Сдружение за градски читални с подкрепата на Програма Европа 2015. Партньори на проекта са още EASA България, сайтът Аз чета”, Българска библиотечно-информационна асоциация и др. 

Коментари: 0