Конфискуват автомобила при превишение на скоростта със 70 км/ч

Шофьорската книжка да се поставя на видно място в колата

Конфискуват автомобила при превишение на скоростта със 70 км/ч

Автомобилът да се конфискува при шофиране с повече от 70 км/ч над ограничението. С такова предложение за поправка в закона е излязла Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, в която участват представители на институции и неправителствени организации, експерти, министри и депутати.

Според идеята, трябва да бъде отнемана колата на шофьорите, които надвишават ограничението с над 120 км/ч в града или с над 210 км/ч на магистралата. Предложението е обсъдено на заседание на МВР. То е заимствано от Холандия и е част от пакет от мерки срещу опасните водачи, пише "Монитор".

Други санкции, които се предвиждат са спиране на автомобила от движение за период от един месец при скорост с повече от 60 км/ч над допустимата и задържането му в наказателен паркинг. При евентуално второ такова нарушение, опасните шофьори може да влязат в затвора за 3 месеца.

Сред предложенията е и шофьорската книжка да се поставя на видно място в колата преди потеглянето й, например на таблото или предното стъкло като гаранция, че водачът разполага с документа. Мярката се налага срещу хората, които нямат право да сядат зад волана.

Според статистиката за 2011-2014 г. неспазването на ограниченията е предизвикало над 9756 тежки катастрофи, при които са загинали 1187 души. Предложените мерки за подобряване на безопасността по пътищата са свързани със сигурността на пътниците.

Коментари: 0