UPS вече строи складове за Covid-19 ваксина

Американската компания изгражда две специализирани хранилища в САЩ и Нидерландия

UPS вече строи складове за Covid-19 ваксина

Снимка: UPS

Автор: Белчо Цанев

UPS (United Parcel Service) вече строи два големи хладилни склада за съхраняване на милиони ампули с бъдещата ваксина срещу Covid-19. По информация на Bloomberg складовете ще бъдат изградени в Луисвил, щата Кентъки, и в Нидерландия – недалеч от авиобазата на американската куриерска компания.

В складовете ще бъдат монтирани 600 камери за дълбоко замразяване, всяка от които може да съхранява по 48 000 ампули с бъдещата ваксина. Температурата за съхраняване ще достига до минус 80 градуса.

В случай че има одобрена ваксина, тя ще се извозва от производителя със самолетите на UPS и FedEx, които от началото на пандемията и досега мобилизираха своя въздушен флот, за да доставят медицински товари по целия свят. Този път им предстои да доставят ваксина в чупливи опаковки с жестоки изисквания към температурните условия за нейното съхранение, пише Bloomberg.

„Това действително ще бъде истинско достижение в историята на логистиката – да се разпределят и доставят милиони, ако не и милиарди ампули с ваксина по целия свят. Така че животът на хората ще зависи и от нас – от това доколко ние сме добре подготвени за това“, коментира президентът на UPS Healthcare Уес Уилър.

От компанията обаче засега отказват да обявят размера на инвестициите в двата склада за съхраняване на дълбоко замразени ваксини.

Коментари: 0