В Китай започна жътвата на лотоса

Корените на свещеното растение са важна експортна стока за САЩ и Канада

В Китай започна жътвата на лотоса

Снимка: Pixabay

В Китай започна събирането на един от екзотичните експортни продукти – коренища от лотос, съобщи агенция "Синхуа". Лотосът е древно свещено растение, символ на сътворението на света и на творческите сили в природата и у човека. Главният производствен регион на тази експортна стока е провинция Хубей, където корените от лотос стават най-едри и притежават най-добри лечебни качества.

Коренът от лотос е традиционно важен продукт в азиатската кухня – добавят го в супи, пържат го във фритюрници и т.н., но най-голямо значение той има за народната медицина. Доказано е, че коренът от лотос притежава силен тонизиращ ефект върху човешкото тяло. Специално за мъже се препоръчва като мощен афродизиак, въпреки че приемането му трябва да бъде много внимателно, тъй като в малко по-големи количества коренът е отровен. Поради това от него се приготвят лекарства и лечебни добавки при строга дозировка на съставките, за да се изключат вредните странични ефекти на корена.

Основните държави, вносители на китайски корен от лотос, са Канада и САЩ. По-малки количества се изнасят за Сингапур и Малайзия. На азиатските пазари цените на суровите корени вървят от порядъка на 1.5 – 1.7 долара за килограм.

Коментари: 0