В Турция еуфорията се изпари – лирата продължава надолу

Коментар на президента Реджеп Ердоган доведе до трус в банковия сектор

В Турция еуфорията се изпари – лирата продължава надолу

Снимка: БТА

8416 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров
В Турция еуфорията от решението на Централната банка да повиши основния си лихвен процент се изпари и доказателство за това е продължаващото пропадане на лирата.

След като през първия ден от седмицата турската валута претърпя сериозни загуби спрямо долара и еврото, днес, макар и по-слаба, тенденцията се запази. Към 13 ч. българско време обезценяването на лирата е с около 1%.Причината за започналия вчера и продължаващ днес срив е фактът, че инвеститорите, след краткотрайната им радост от решението на Централната банка, сега отново фокусираха вниманието си върху предизвикателствата пред турската икономика. Въпреки че решението на Централната банка да повиши основния си лихвен процент от 17.75 на 24% беше приветствано от инвеститорите, мнозина от тях смятат, че ходът закъсня прекалено.

Анализатор, пожелал анонимност, е коментирал пред Reuters, че негативно влияние върху увереността на инвеститорите към турската икономика е оказал коментар на президента Реджеп Ердоган пред турския в. Hurriyet. Във връзка с избухнал скандал, че основната опозиционна Републиканска народна партия има 28-процентен дял в местната банка Isbank, държавният глава каза, че властите в Анкара по-скоро трябва да се занимаят защо членове на въпросната партия са в управителния съвет на банката. Това напомняне на Ердоган за присъствието на политици в ръководството на банката понижи доверието към нея и акциите ѝ поевтиняха. От своя страна това поевтиняване доведе до понижаване на банковия индекс на истанбулската борса, стряскайки инвеститорите и отразявайки се на лирата.

Като цяло инвеститорите остават притеснени как Ердоган влияе на турската икономика. Той има лостове да го прави не само чрез думи, но и чрез Централната банка на Турция, която според новия модел на управление – президентска република – трябва да се съобразява със „съветите“, които Ердоган ѝ дава. Тези опасения спрямо държавния глава, който се обявява за „враг на лихвите“, се отразяват негативно на курса на турската лира.
Подкрепи Economic.bg