Върховен съд обяви за законно разпускането на британския парламент

Шотландският върховен съд проведе пълното разглеждане на жалбата от 75 британски политици срещу хода на премиера

Върховен съд обяви за законно разпускането на британския парламент

Снимка: БТА

Решението на британския премиер Борис Джонсън да разпусне парламента до средата на октомври е законно. Това постанови днес на първа инстанция Върховният съд в Шотландия, пише Evening Standard.

Над 75 политици оспориха правото на Джонсън да затвори парламента, заявявайки, че този ход е незаконен и неконституционен, тъй като целта му е да доведе до осъществяването на Brexit без споразумение на 31 октомври, ограничавайки възможността на депутатите да се противопоставят. Съдия Реймънд Дохърти обаче е постановил, че това твърдение е чисто политическо и че не е трябвало изобщо да бъде разглеждано от съда.

Това беше пълното разглеждане на първа инстанция на обжалването, след като миналия петък същият съд отказа да замрази временно хода на Джонсън, подкрепен от кралица Елизабет ІІ.

Очаква  се британският парламент да спре работа между 9 и 12 септември и да я възобнови на 14 октомври. Джонсън аргументира искането си парламентът да бъде разпуснат с желание да представи една нова законодателна програма на правителството си и успокоява народните представители, че парламентът все пак ще има „достатъчно време”, за да обсъди Brexit. Въпреки това неговите критици смятат, че ходът цели да попречи на депутатите да блокират какъвто и да е опит за изваждане на Великобритания от състава на Европейския съюз без споразумение (т.нар. „твърд Brexit”).
Коментари: 0