ВАС пусна най-скъпата поръчка в новата история на БДЖ

Новият удължен срок за подаване на оферти за доставката на 16 мотрисни влака изтича в петък, 29 май

ВАС пусна най-скъпата поръчка в новата история на БДЖ

Снимка: Economic.bg/Архив

8390 ~ 1 мин. четене

Върховният административен съд (ВАС) след близо 3-месечно анализиране най-сетне освободи обществената поръчка на „БДЖ-Пътнически превози“ (БДЖ-ПП) за „доставка и гаранционна поддръжка на до 16 броя новопроизведени електрически мотрисни влака“, научи Economic.bg.

Припомняме, че в средата на февруари чешката компания „Шкода транспортейшън“ подаде жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу обявената на 8 януари 2020 г. обществена поръчка. Чешката компания поиска от антимонополния регулатор и налагане на временна мярка „спиране на процедурата“. С определение на КЗК от 27 февруари обаче искането на е оставено без уважение. В законния срок „Шкода транспортейшън“ подава жалба срещу определението на КЗК във Върховния административен съд. С разпореждане на ВАС отпреди броени дни жалбата е оставена без разглеждане и производството по заведеното от чехите дело е прекратено.

В резултат от разпореждането на Върховния съд обявената от БДЖ-ПП обществена поръчка се подновява, за което своевременно е информирана Агенцията за обществени поръчки. Подновяването става с удължаване на сроковете по нея с времето, през което поръчката е била спряна заради делото във ВАС. Така срокът за подаване на заявления за участие се променя от 26 февруари на 29 май 2020 г. Отварянето на заявленията е насрочено за 1 юни, а срокът за изпращането на покани до избраните от тръжната комисия кандидати, ако има такива, за участие в обществената поръчка, е 6 юни 2020 г.

Общата стойност на обществената поръчка за доставка на „до 16 електрически мотрисни влака“ остава непроменена - 246.8 млн. лева без ДДС, което я прави най-скъпата в новата история на БДЖ-ПП.

Подкрепи Economic.bg