Tesla е „Apple преди 20 години“

Технологична компания или автомобилен производител е тя, продължава да се питат инвеститорите

Tesla е „Apple преди 20 години“

Снимка: БТА

4241 ~ 2 мин. четене
Tesla технологична компания ли е, или автомобилен производител? Това бе един от ключовите въпроси, задавани на анализаторите от Уолстрийт през последните години, пише Business Insider. В зависимост от контекста, името ѝ се нарежда до тези на Ford и General Motors или до на Amazon, Apple и Uber.

„Има паралели, които трябва да се направят между Apple под управлението на Стив Джобс и Tesla под управлението на Илон Мъск“, отбелязва Кати Хюбърти от Morgan Stanley. 

Според нея въпросът е дали оттук нататък Tesla ще се нуждае от оперативен лидер, какъвто е Тим Кук за Apple, за да се превърне в компания за трилион долара. 

Идеята за „дясна ръка“ на Мъск, която да поеме ежедневните операции, не е нова, особено в контекста на другите амбициозни начинанията на милиардера. През 2018 г. обаче той опроверга опцията с думите: „Ако имате някой, който може да свърши по-добра работа, моля да ме уведомите. Той може да получи работата. Има ли някой, който може да свърши работата по-добре?“. 

Според Хюбърти все пак има резон в осигуряването на втори човек. Тя напомня, че Apple успя да се възползва от наследството на Стив Джобс, за да увеличи пазара на компанията близо три пъти, въпреки нарастващите геополитически и социални предизвикателства.

„Никой друг няма да посвети всяка част от себе си на дадена компания като основателя“, отбелязва тя, казвайки, че това крие и положителни, и отрицателни черти. В началото, по думите ѝ, може да има много добри години на иновации и хипер-растеж, но след това се натрупват редица неща, които разсейват. Затова е важно основателят да се заобиколи със силни бизнес лидери и да се осигури визия в дългосрочен план. 

Досега масивният фокус на Мъск върху Tesla беше положителен. Милиардерът има прекарани дълги дни и нощи в офиса, дори спейки в завода на компания.

Инвеститорите сравняват Tesla с Apple от преди 20 години. С други думи, Tesla е „компания, която мисли различно, невероятно иновативно в категория, която се нуждае от стимул на иновациите“.

Коментари: 0