Въжето около Qualcomm се затяга – акциите ѝ паднаха след медийни спекулации

Акциите на производителя на чипове се свиха с 3% след информация, че Apple може повече да не използва неговите компоненти в бъдещите iPhone

Въжето около Qualcomm се затяга – акциите ѝ паднаха след медийни спекулации
904 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Акциите на Qualcomm паднаха с 3% в понеделник, след като в медиите се появи информация, че Apple няма да използва техните чипове в следващите поколения iPhone. Източници вчера подадоха информация, че за напред компанията от Купертино ще внедрява модемни компоненти на Intel. 

Qualcomm бе основният доставчик на американския гигант от години. Сътрудничеството им обаче претърпя крах миналата година след старта на патентната битка помежду им и отказа на Apple да плаща лицензионни такси на производителя на чипове, който бе обвинен в злоупотреба с монополно положение. 

Вчера брокерската компания Nomura Instinet заяви, че очаква Apple да замени Qualcomm за сметка на други доставчици в опит да намали разходите за материали за бъдещите iPhone. Според тях компанията ще купува поне половината от необходимите тънки модеми от Intel. 

И докато информацията доведе до спад в акциите на Qualcomm, тя също така помогна и за 1.4% увеличение в цената на тези на Intel. Най-големият производител на PC чипове навлезе по-късно на мобилния пазар, но постепенно успява да си извоюва все по-добри позиции. 

Анджело Зино, анализатор от CFRA Research, сподели пред Reuters мнение, че именно спекулациите около предстоящия ход на Apple са причина за динамиката на борсата за двамата играчи. 

Подобна стъпка би се отразила пагубно за Qualcomm, чийто основен клиент е именно Apple. За компанията от Купертино обаче това ще допринесе за намаляване на производствените разходи. Прогнозата е, че гигантът ще спести над 100 млн. долара, ако замени модемните чипове в iPhone с тези на Intel, смята Ромит Шах от Nomura. 

Ситуацията около Qualcomm се усложнява все повече. В края на януари компанията получи поредна регулаторна глоба, този път от Европейската комисия. Санкцията от близо 1 млрд. евро е за злоупотреба с господстващо положение. 

Междувременно вчера стана ясно, че Broadcom планира да отправи още по-висока оферта за придобиването на Qualcomm. Първата от 103 млрд. долара бе отхвърлена, а сега източници твърдят, че се задава нова – за около 120 млрд. долара. Сделка помежду им би била най-голямата в технологичния свят. 
Подкрепи Economic.bg