Десетимата най-богати чернокожи на света

Само 10-има милиардери в света са чернокожи

Десетимата най-богати чернокожи на света

Снимка: oprah.com

Днес в света има само десетима чернокожи милиардери. Три от тях са жени, като две от тези жени сами са постигнали 10-цифрено състояние.

Вижте кои са членовете на този малък, но богат клуб:

10. Мохамед Ибрахим – 1,1 млрд. долара


Снимка кадър Youtube

Мохамед Ибрахим е селф-мейд милиардер от Судан. Понастоящем живее в Обединеното кралство и е един от най-богатите хора там. Ибрахим става милиардер през 2005 г., когато продава телекомуникационната си компания Celtel International. Днес той се е съсредоточил върху подобряването на живота на хората в Африка чрез благотворителни инициативи.

9. Майкъл Джордан – 1,5 млрд. долара


Снимка Wikipedia -Майкъл Джордан в Белия дом с президента Обама

Майкъл Джордан е не само един от най-успешните спортисти на всички времена, той е и един от най-известните хора в света. Джордан направи 90 милиона долара повреме на кариерата си в НБА. След като се пенсионира, той постигна още по-голямо състояние. Част от него идва от договора с Nike за кецовете, кръстени на негово име – Air Jordan. Той е и един от собствениците на баскетболния отбор Charlotte Hornets. Днес той прави за една година повече пари, отколкото за цялата си баскетболна кариера.

8. Фолоруншо Алакиджа – 2,5 млрд. долара


Снимка folorunsoalakija.com

Тя е е първата жена милиардер в Нигерия. Започва професионалната си кариера като изпълнителен секретар в Лагос, Нигерия, като същевременно започва свой собствен шивашки бизнес. Нейното дружество процъфтява и тя става национален президент и доверител на асоциацията на модните дизайнери в Нигерия. В началото на 90-те кандидатства за лиценз за проучване и търсене на петрол. Оказва се, че парцелът, за който получава разрешително, лежи върху над един милиард барела нефт. Тя притежава 60% от сондите по крайбрежието на Нигерия. След като бяха открити милиардите барели, нигерийското правителство се опита да си върне експлоатацията. При последвала 12-годишна юридическа битка, стигнала и до Върховния съд на Нигерия, Фолоруншо спечели и днес е сред най-богатите хора в света.

7. Робърт Смит – 2,5 млрд. долара


Снимка кадър Youtube

Робърт Ф. Смит е основателят на частната инвестиционна компания Vista Equity Partners. Vista се занимава с корпоративен софтуер. Основата през 2000 г., през следващите 16 години Vista се разраства и днес има близо 16 милиарда долара активи и е генерирала огромна възвращаемост за своите инвеститори. По-рано тази година Смит обяви, че се присъединява към инициативата Giving Pledgе, създадена от Бил Гейтс, в която редица от най-богатите хора на света даряват своето състояние или голяма част от него за благотворителни каузи.

6. Патрис Мотсепе – 2,7 млрд. долара


Снимка Wikipedia

Мотсепе е южноафрикански минен магнат, който притежава компанията African Rainbow Minerals. Той всъщност е първият милиардер на Африка. Той е и първият африканец, който се включва в инициативата Giving Pledge на Бил Гейтс. През 1999 г. Мотсепе и съпругата му създават фондация Motsepe, с цел създаване на нови работни места, подкрепа на образованието и подобряване живота на децата, безработните и хората с увреждания.

5. Опра Уинфри – 3,2 млрд. долара


Снимка oprah.com

Опра Уинфри е единствената афро-американка, успяла да влезе в списъка на милиардерите. Тя успешно преодолява бедността от детството, за да стане кралица на медиите. Предаването й изкара 25 сезона. Тя е не само богата, Опра е и любимка на милиони хора в САЩ и по света.

4. Исабел душ Сантош – 4 млрд. долара


Снимка oxfordafricaconference.com

Исабел душ Сантош е дъщеря на президента на Ангола Жозе Едуардо душ Сантош, който управлява от 1979 г. насам. Днес Исабел е на върха на много от водещите индустрии в Ангола - банкиране, диаманти, циментова индустрия и телекомуникации. Близките до Исабел категорично отричат позицията на баща й да има нещо общо с успеха й. Защитниците на Исабел смятат, че тя е "брилянтен инвеститор", който започва напълно от нулата без никаква помощ. От друга страна, тези твърдения се оказват трудни за защита, след като беше разкрито, че Жозе лично е прехвърлил изключително ценни публични активи директно на дъщеря си.

3. Майк Аденуга – 4,6 млрд. долара


Снимка Twitter

Майк Аденуга изгражда огромното си състояние в областта на мобилните телекомуникации и производството на нефт. През 2006 г. основава Globacom, втората по големина мобилна мрежа в Нигерия. С над 24 милиона клиенти в Нигерия, компанията работи и в Република Бенин, като наскоро придоби лицензии за стартиране на бизнес в Гана и Кот д'Ивоар. Нещо повече, неговата Conoil Producing се счита за една от най-големите независими компании за проучване и търсене на полезни богатства в Нигерия, с производствен капацитет от 100 000 барела петрол на ден.

2. Мохамед Ал-Амуди – 12,6 млрд. долара


Снимка Preem

През 80-те години на миналия век Шейх Мохамед ал Амуди прави много мъдри инвестиции в нефтената и минната индустрия в родната си страна Етиопия, както и в Швеция и Мароко. Той разширява портфолиото си на компании от сектора на финансите, хотелиерството, здравеопазването и др. Мохамед има повече от 40 000 служители чрез своите две основни корпорации - Corral Petroleum Holdings и Mohammed International Development Research and Organization Companies (MIDROC). MIDROC е най-големият оператор в добива на злато в Етиопия, произвеждаща четири тона злато всяка година. Corral Petroleum Holdings контролира над 70% от производството на петрол в Етиопия. Ал-Амуди е най-големият чуждестранен инвеститор в Мароко и Швеция. По-късно той стартира ново предприятие за изграждането на първата фабрика за автомобили в Саудитска Арабия.

1. Алико Данготе – 15,7 млрд. долара


Снимка Wikipedia

Алико Данготе притежава едноименната Dangote Group, която работи в областта на суровините. Данготе е от Нигерия, но също така развива бизнес в други африкански страни, включително Бенин, Камерун, Гана, Южна Африка, Того и Замбия. Той е най-богатият човек в Африка. Групата Dangote наброява повече от 11 000 души в отрасли като рафиниране на захар, брашно, дистрибуция на храни и цимент. Всъщност фирмите на Dangote Group представляват една четвърт от всички предприятия на нигерийската фондова борса.

Коментари: 0